Saturday, January 25, 2014

 

QUI ESPERA, DESESPERA - art. Regió 7


QUI ESPERA, DESESPERA.
Portem ja més d’un any amb un únic punt de debat, controvèrsia i conflicte, com varem poder veure la setmana passada en el Parlament, i com podrem tornar a veure, en altres moments, a nivell nacional o estatal.
Que ningú dubti que tots els partits, tard o d’hora, tindran efectes negatius per aquesta única qüestió que tapa tots els altres problemes del país. I aquest és el gran drama de la situació que vivim. Tot ha quedat congelat, posposat, o pendent de trobar una solució al procés sobiranista. Però , mentrestant ,què fem per resoldre les mancances de la gent?
Els alcaldes estem en una posició estratègica per viure i veure el funcionament de totes les administracions. Primer, la nostra, la més propera als ciutadans, i tal com ja vaig exposar la setmana passada, fa por pensar en que el PP tingui temps d’aplicar les propostes contingudes en la ARSAL, la nova llei de funcionament municipal.
Si una prioritat ha de tenir el proper govern de l’Estat, ha de ser anul·lar aquesta llei. El mateix que s’ha proposat per la nova Llei d’Educació del Ministre Wert, o la propera legislació contra l’avortament del Ministre Gallardón, i així unes quantes lleis més que modifiquen clarament els drets individuals i col·lectius dels ciutadans. Es a dir, la gran prioritat de les properes eleccions generals serà treure el PP del govern, per retornar les llibertats i els drets perduts en aquest mandat.
I tot i els canvis que s’estan produint a nivell de partits i societat, de moment continuen existint dues grans forces polítiques que soles, o en companyia, poden encapçalar un nou govern: el PP i el PSOE. Segurament tardarem anys a veure noves majories absolutes, després de la mala experiència de l’actual, però és previsible un bon resultat socialista, si es fan els deures com cal i a temps.
Però, el títol de l’escrit fa referència a multitud de serveis que s’han deteriorat fins extrems impensables dos o tres anys enrere. Aquests dies llegim sobre saturacions d’urgències a hospitals i ambulatoris. Llistes d’espera enormes per poder-se operar, ja no de petits temes, sinó importants. Copagament de medicaments. Suspensió d’ajudes a la dependència. Anul·lació de convenis a entitats dedicades a persones amb discapacitat.
Retards enormes en pagament de convenis a residències geriàtriques, etc. Es a dir, el batejat com “estat del benestar” està en perill de mort. Més ben dit, en alguns àmbits ja no podem parlar de benestar, sinó de precarietat total i absoluta.
A Catalunya tenim més de dues-centes trenta mil persones sense cap ingrés, ni per treball ni per assistència social. Una xifra enorme que suposa situacions de vida inacceptables en un país civilitzat i mai vistes en els darrers quaranta o cinquanta anys. Milers de vivendes buides, en un moment en que un gran nombre de famílies son foragitades de casa seva.
Qui espera ajuda, desespera i si qui espera, està malalt, té familiars en situació precària, o vivint en el carrer, no espera se li digui que quan haguem fet la consulta el tema quedarà resolt. Estem en una situació d’emergència i no sembla que el govern d’aquí ni el d’allà, ho tinguin gaire assumit. Porten anys retallant drets, serveis i funcions, però no han emprès cap mesura espectacular de modificació d’estructures. Tots pensàvem que determinats serveis eren “intocables”, començant per sanitat, serveis socials, vivenda, educació...Ni aquí ni allà, han posat en marxa mesures d’emergència per evitar la degradació, congelació o suspensió dels principis serveis per una qualitat de vida raonable. Que els partits prenguin nota perquè els exàmens de la ciutadania s’acosten.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?