Thursday, January 23, 2014

 

QUÈ VOL DIR, CANVIS ESTRUCTURALS ? art. Nació Digital



QUÈ VOL DIR, CANVIS ESTRUCTURALS ?
El Parlament acaba d’aprovar, amb els únics vots de CiU i ERC el pressupost per aquest any 2014, després d’haver funcionat amb el pressupost de 2012, acordat i votat entre CiU i el PP. Curiós, no? I aquest mateix pressupost ( prorrogat) ha servit per governar l’any 2013 fins ara, tot i el canvi de parella de CiU ( PP per ERC). Deu n’hi do.
Però, tant a Catalunya com a nivell d’Estat, no s’han fet els deures necessaris per adaptar-se a la nova realitat. Una realitat, presidida per la pitjor crisis que es recorda, fora dels períodes bèl·lics. Una crisis que obligava a modificar les estructures, en comptes d’aplicar retallades a tort i a dret. S’ha anat pel més fàcil, en comptes pel més intel·ligent i durador. Les receptes típiques de la dreta, han comportat l’empobriment de les classes mitjanes i han deixat anorreades , les classes populars, fins uns graus de misèria insuportables.
Es en moments de crisis quan cal encarar canvis substancials en totes les estructures. Ara era el moment de concentrar Conselleries. El Govern Basc té 8 Conselleries , aquí en tenim 12. Alguns poden dir que allà hi ha menys habitants, però això no és determinant. Suïssa té tants habitants com Catalunya, i només té 7 Ministeris. Aquesta reducció sí suposaria un enorme estalvi econòmic. Un estalvi igualment important, suposaria la supressió dels 41 Consells Comarcals, i la seva substitució per Mancomunitats de municipis, destinades a gestionar serveis dels ajuntaments. Ara seria el moment per agrupar institucions com les Universitats. Un petit país com el nostre no pot finançar 13 universitats, amb multitud d’estudis similars. Amb 5 o 6 seria més que suficient. La situació de crisis hauria de fer repensar la organització territorial de Catalunya en 7 regions o vegueries, i deixar les 4 províncies que és la realitat actual. La promesa descentralització de la Generalitat no ha servit per a res més que crear càrrecs sense cap utilitat. Tots preferim anar a Barcelona. Les dimensions dels mitjans de comunicació públics haurien de ser reconsiderades i modificades: TV 3, Catalunya  Radio, etc. Podem seguir amb molts altres equipaments i serveis clarament “inflats” en els anys de vaques grasses, molt mal gestionats per CiU : Teatre Nacional, Auditori, Museus, etc.
I si això és cert per Catalunya no ho és menys per l’Estat. Reducció de Ministeris, supressió de les Subdelegacions ( antics Governs Civils) , Modernització i concentració Serveis Diplomàtics, etc.etc.
I altres que tenen a veure amb la coexistència de les estructures estatals i les autonòmiques, com son els cossos de seguretat,  per triplicat: Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra. A banda de les policies municipals.
Quan es parla de canvis d’estructures , es parla de reduir burocràcia, serveis, equipaments...i de que cada administració s’ocupi de les seves competències sense intromissions ni duplicitats o triplicitats com passa ara. Aquesta etapa hauria d’haver produït un reforçament dels ajuntaments ( per solucionar els problemes més propers als ciutadans), un aprimament de les estructures de l’Estat, i una adaptació de les autonomies , a les funcions que els hi son pròpies.
Res d’això s’ha fet. Tenim les mateixes estructures, però retallades en algunes coses, que fan que funcionin pitjor que abans, gastant si fa no fa el mateix. Fatal. Un bon governant ha de saber adaptar-se als nous temps. Ni Rajoy ni Mas, ho han fet. Han optat per retallar serveis als més febles, sense apretar als més forts. Hauran de fer la feina els nous governants que els substitueixin, i quan més aviat millor.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?