Sunday, January 05, 2014

 

L'IMPERI DE LA LLEI - art. Regió 7



L’IMPERI DE LA LLEI
Sota una dictadura, totes les lleis son qüestionables, vulnerables i il·legítimes , i per aquestes mateixes raons, els ciutadans estan legitimats a incomplir-les. Tot el contrari del que passa en democràcia.
Aquest principi tant senzill, tant elemental i tant resolutiu està permanentment en discussió en el nostre país. Aquí, a Catalunya i allà, en el que anomenem Madrid. El conflicte està servit en cada qüestió plantejada, en cada moviment , en cada decisió. El resultat el tenim a la vista, en forma d’un qüestionament permanent de totes les institucions i organismes del país i l’Estat. Es lògic que res funcioni com hauria de funcionar.
En tots els càrrecs que he ostentat m’ha tocat votar centenars de coses amb les quals no sempre hi estava d’acord, però procedien d’òrgans democràtics; no calia més voluntat que acatar el resultat, complir-lo i fer-lo complir. Res més lògic, res més fàcil. Tot allò que és legal, s’ha de respectar i complir, i fins no sigui modificat és d’obligat compliment.
I els primers a donar exemple hem de ser els càrrecs institucionals. No podem pretendre fer complir les lleis als nostres ciutadans si ells veuen que nosaltres les incomplim. En el meu cas no m’he plantejat mai trencar aquest principi democràtic, ni a les institucions, ni en el partit. I em provoca una profunda indignació veure com antics companys es permeten vulnerar els acords presos democràticament, pels òrgans competents, en el partit, en el Parlament o en ajuntaments. Com podran donar lliçons d’ètica, honestedat, i esperit democràtic, si han quedat fora dels comportaments democràtics ?
Tenim davant nostre un any especialment complicat per quan uns partits han cregut possible trencar la legalitat vigent i emprendre un camí cap a “terres ignotes”, inviable en un Estat de dret. Les destrosses son evidents en el conjunt de la societat, i en uns partits, més que en altres. Son molts els qui no entenen perquè el PSC no segueix els altres en aquesta via, fora de la legalitat vigent. Ni ICV és independentista, ni ho és UDC, però no se n’han desmarcat. Perquè ho ha fet el PSC ? Per responsabilitat, coherència i honestedat política. Si hem estat sempre al costat de la legalitat, per oportunisme no podem situar-nos, a fora. Tots els partits saben que el referèndum no es farà, fora de la legalitat. Per impossible, i perquè el seu resultat seria il·legítim, aleshores, perquè insisteixen ? No s’atreveixen a rectificar i anar per altres camins. Han quedat atrapats per una estratègia i uns supòsits equivocats.
Tancada aquesta via, en proposen una altra de pitjor. Anar a unes eleccions suposadament “plebiscitàries” en les quals arribaran al mateix punt en que es troben ara. Un Parlament autonòmic (ni estatal) no pot prendre cap acord fora de la legalitat vigent, perquè també seria il·legítim. No tindria cap efecte pràctic. Tornem al principi. Res més fàcil que actuar dintre de la legalitat, buscant les vies per modificar-la sinó hi estem d’acord. Es la via empresa pel PSC com única opció per actuar sota l’imperi de la llei. I que ningú busqui fora , empara per trencar aquest principi elemental de democràcia perquè no el trobarà.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?