Wednesday, December 11, 2013

 

PITJOR IMPOSSIBLE



PITJOR, IMPOSSIBLE.
Ni els més pessimistes podien preveure un pitjor escenari per Catalunya, arribats a finals d’aquest 2013.
Si l’avançament de les eleccions al Parlament va ser un greu error de càlcul, el que ha seguit serà estudiat com una immensa concatenació de decisions impensables en una guia de bon govern.
No sabem qui marca el guió, la ruta o el camí del nucli dur del govern de la Generalitat, però el cert és que mereixen un premi al millor desgavell polític, en un país europeu. Repassem breument alguns dels elements essencials d’aquest escenari, ple de contradiccions i d’improvisacions.
No em referiré a la mateixa convocatòria d’eleccions avançades, amb cartell “messiànic” ni als resultats desastrosos recollits per CiU. Ja és prou conegut, prou estudiat i prou criticat.
El que no m’entra en el cap, és la insensatesa de creure i voler fer creure a la gent que un procés d’independència es podia portar com qui prepara un viatge a l’estranger. Mai a la història trobaríem un procés tant improvisat, tant mal portat, tant increïble com per arribar a bon port. Pensar que es pot fer un pols a l’Estat, sense més contemplacions i més recursos que dues grans manifestacions, i la cobertura d’estelades en el territori, és impropi de governants sensats. El que em porta a creure que van iniciar un camí, sense més alforges que tirar endavant i veure què passava. No és estrany si tenim en compte la gran mediocritat del govern de la Generalitat, de la cúpula de CiU, en col·laboració amb una cúpula no menys mediocre ni més sensata d’ERC.
Però és que sortir a l’estranger a buscar “socis” demostra el total desconeixement de la realitat europea. Cap país, cap estat, voldria donar suport a un govern caracteritzat per la improvisació i el desgavell. Tots els estats tenen els seus serveis diplomàtics per saber la realitat d’un altre estat, i per tant d’una comunitat autònoma determinada. En aquest cas, Catalunya. I les dades son brutals.
Tenim un govern, en minoria al Parlament. Disposa de 50 diputats sobre els 135 existents. Associat a un partit ( ERC ) amb 21 que no ha volgut entrar en el govern i que fa de govern i oposició al mateix temps. Cosa mai vista ni mai imaginada en un estat europeu. Un govern endeutat fins a les celles, amb un pressupost pactat el 2012 entre CiU i el PP, prorrogat el 2013, i que no sap si podrà aprovar el del 2014, perquè el seu soci únic li fa xantatge amb altres temes no pressupostaris. Està en discussió un pressupost de 30.000 milions d’euros, amb un dèficit encobert de 2.300 milions en els ingressos que no sap d’on els traurà. I amb un deute de 50.000 milions, al qual no podrà fer-hi front, sinó és amb ajuda de l’Estat, i en un termini de 15 a 20 anys. Si al deute present s’hi sumen tots els conceptes no inclosos ( peatges  a l’ombra i altres compromisos econòmics) el deute real puja a 77.000 milions d’euros. Una xifra immensa i impossible d’assumir sinó és amb la participació directe, i immediata d’un Estat.
Malgrat aquest panorama econòmic – financer d’una gravetat mai vista ni imaginada, el govern està en un procés independentista, contra l’Estat al qual pertany, sense voluntat d’arribar a cap acord ni consens. Es un adéu cap a “terres ignotes” amb uns companys de viatge que no tenen res planificat ni organitzat. Només els preocupa la pregunta per un referèndum i la data per fer-lo. No importa que la legislació vigent no el permeti ni la comunicat internacional d’avali. I tot i aquesta “fugida endavant”,tampoc es posen d’acord en la pregunta ni en la data, de manera que estan enviant imatges d’un ridícul espantós cap els estats als quals demanen recolzament per esdevenir un estat propi dintre de la UE.
I posats ja a fer una acció teatral complerta, aquest procés es fa sota una o dues banderes diferents de la oficial. Els partits impulsors consideren que la bandera oficial ( la senyera) necessita una altra ( estelada blava o vermella) per indicar el camí cap a la independència, i per tant, els símbols estatals s’han de foragitar, a favor dels no oficials.
Com que aquesta posició no és suficient, cada dia es produeixen nous enfrontaments amb l’Estat, com a via per tirar endavant el procés independentista, malgrat la necessitat urgent de bestretes mensuals per poder pagar les nòmines dels treballadors i funcionaris de la Generalitat. I fins i tot, la urgent necessitat de rebre un avançament de diners per poder fer front a la liquidació de l’emissió de bons “patriòtics” de la Generalitat.
Per reblar el clau en la relació Generalitat – Estat, res millor que la organització d’un Simposium sobre aquestes relacions en els darrers 300 que porta per títol “Espanya contra Catalunya”.
Ni en la millor etapa, Els Joglars haguessin estat capaços d’imaginar un escenari com el que tenim. Ni en cap altre país europeu seria imaginable un escenari com en el que estem.

L’escenari d’EL GRAN ENGANY, el tenim descrit. Dintre de poc entra en escena la impossibilitat de realitzar el referèndum, i la inviabilitat de la independència. Només queda per definir qui es farà càrrec de LA GRAN FRUSTRACIÓ. Mentrestant seguim el vodevil per buscar una pregunta, i posar una data, per un procés imaginari. Quedem pendents per imatges mai vistes, i situacions mai imaginades. Temps al temps.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?