Friday, December 13, 2013

 

NOVA FUGIDA ENDAVANT



NOVA FUGIDA ENDAVANT.
Que ningú cregui que anem en la bona direcció. Ahir es va produir una nova improvisació a l’hora d’anar cap a “terres ignotes”, acordant una pregunta en dues fases i posant una data , el més llunyana possible, per veure si d’aquí allà apareix alguna sortida viable.
Quan un govern està en mans de persones mediocres, no se li poden demanar sortides intel·ligents, prudents i raonables. Creuen poder fer un pols a l’Estat, mitjançant escenificacions i estratègies d’anar per casa. Sinó fos per la gravetat del tema, estem més davant d’un vodevil que no pas d’una tragèdia. El problema és que avui Catalunya està més lluny de trobar un adequat encaix dintre d’Espanya que no pas abans d’ahir. Hi haurà un sector content, però el país rebrà conseqüències negatives, com ben aviat veurem.
Tots sabem de la total precarietat econòmica i financera de la Generalitat, amb total dependència dels recursos que arriben de Madrid. Només faltaria que una de les reaccions del govern central sigui la d’escanyar la nul·la liquidesa de la Generalitat. Pot haver-hi aquesta temptació, i estaria dintre de la “lògica” del PP. Seria un greu error que complicaria encara més el panorama actual. Deixar de pagar alguna nòmina o no poder fer front als “bons” patriòtics emesos per la Generalitat suposaria arribar a camins de difícil retorn. Espero i desitjo que ningú vagi per aquest camí, però de ganes segur que en tenen.
De totes maneres, posats en aquest punt, ens hem de demanar perquè han proposat una data tant llunyana com la del 9 de novembre, i no una més propera ? Una opció és que intenten guanyar temps, sota el criteri que “qui dia passa, any empeny”, però segurament hi ha altres motivacions, més planificades pel “pinyol” de Convergència, tot i que ja hem vist que com estrategs son un desastre.
Suposo que no arriben a ser tant il·lusos de pensar en fer el referèndum, sense cobertura legal. De fet, en aquest punt que ningú s’equivoqui. El referèndum, no tindrà lloc. Aleshores situar la data en un 9 de novembre, a finals de l’any vinent, pot permetre pensar en la convocatòria de les famoses “eleccions plebiscitàries” fent-les coincidir amb les municipals de 2015 que toquen el mes de maig, amb la intenció de barrejar dues eleccions al mateix temps, i mirar de no perdre bous i esquelles, sobretot per part de CiU. En fi, he anat donant voltes a la qüestió i m’ha vingut al cap aquesta possible coincidència. Veurem com van les coses, perquè amb aquest govern i aquests socis de viatge es fa difícil pronosticar cap on aniran.
Dit això, considero que la posició del PSC és la correcta. Va ser un encert sortir de la colla que ahir va escenificar el pacte per la pregunta i la data, i és un encert mantenir una posició allunyada d’aquesta posició.
Sempre hem defensat la legalitat. En democràcia no es poden qüestionar les lleis. Més ben dit, és poden qüestionar, però mai desobeir. Sinó ens agraden, podem iniciar els tràmits per modificar-les, però incomplir-les seria situar-nos en posicions antidemocràtiques. Impensable per un partit seriós.
Estic plenament d’acord amb les declaracions fetes per Pere Navarro respecte que tot aquest soroll no aporta res més que problemes i allunyaments en la recerca d’un millor encaix de Catalunya dintre d’Espanya. La via de la reforma de la Constitució, per acabar de federalitzar l’Estat és la única viable i raonable.
Ara i aquí, doncs, tots al seu costat. Espero no surtin els discrepants habituals, a voler “demostrar” un major grau de catalanisme o suposada “valentia” o “gosadia”. Estem tractant un tema d’una immensa gravetat, encara que alguns el tractin amb una lleugeresa i inconsciència increïbles. I arribats en aquest punt, algú hauria de dir quatre veritats als dirigents d’ICV – EUA. Ja m’imagino que comencen a tenir por a la reacció dels seus militants i simpatitzants. Veurem quina posició pren IU, i quina serà a l’interior del partit. Fins ara anaven trampejant la situació amb declaracions poc clares, però ara s’han de retratar i ja comencen a dir que la primera part de la pregunta la veuen bé, però la segona, és més complicada. Es impensable trobar sintonia amb la independència a una força internacionalista com EUA i una part d’ICV. Allà ells amb els seus problemes, però no vulguin exigir que el PSC estigui amb ells per estar més acompanyats o poder justificar la seva posició.
Ara és hora de demostrar la coherència i el respecte pels acords congressuals i del Consell Nacional. Si algun dirigent, ex-dirigent o càrrec institucional no està còmode en aquesta posició, pot actuar en conseqüència, però que cap d’ells ens vulgui donar lliçons de catalanisme ni estimació pel país, perquè som nosaltres els qui ens mantenim fidels al programa socialista. Al llarg dels 35 anys de militància en el PSC no he hagut de canviar d’ideals, ni modificar plantejaments en els càrrecs que he tingut o encara ostento. Defensem ara, el que hem defensat sempre, i en tot cas son els altres partits els que han canviat i estan actuant més per estratègia que no pas per convicció.
Ahir es va iniciar un nou enfrontament i un nou pas cap a “terres ignotes”. Que hi vagin sols. El PSC s’ha de mantenir al costat de la legalitat. Pere Navarro té l’autoritat com a Primer Secretari per defensar i actuar en conseqüència. La posició del partit és clara i avalada pels òrgans pertinents. Que ningú es vulgui atorgar representativitats que no té.

Joan Roma i Cunill, President del Consell Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?