Sunday, December 08, 2013

 

MILERS D'ENTITATS MOBILITZADES - art. Regió 7



MILERS D’ENTITATS MOBILITZADES.
Fa pocs dies em vaig assabentar de l’existència de sis mil dues-centes entitats, en el territori català, dedicades amb més o menys intensitat a tasques socials, en les diferents variants: infància, adolescència, gent gran, discapacitats, aturats sense prestacions, persones malaltes....
Vaig haver de llegir dues vegades la xifra perquè em va semblar increïble. Aquesta realitat demostra la riquesa i varietat de la societat catalana en matèria de sensibilitat social, i alhora un “individualisme” exagerat en alguns àmbits que no sempre ha de ser “rendible” socialment parlant.
De fet la realitat social és molt variada, i son moltes les entitats que es limiten a actuar en un territori molt concret, sovint, en un sol municipi. I la tasca que poden fer és excepcional perquè tenen un coneixement exhaustiu de la realitat, i actuen sense cap mena de necessitat d’infraestructura material ni tècnica. Resolen problemes amb rapidesa i eficàcia, perquè s’adapten perfectament a les funcions que s’han marcat. Aquestes entitats, si es saben coordinar amb les “oficials” de l’ajuntament, aconsegueixen uns resultats esplèndids. Aquesta, sol ser la norma. I malament quan no hi ha aquesta bona sintonia i connexió, perquè aleshores els conflictes estan garantits. La crisis ha incrementat la col·laboració i ha permès millorar resultats.
El que preocupa de la dispersió és la capacitat de mobilització i bon aprofitament dels recursos. En municipis mitjans i grans, l’existència de tantes entitats, pot dispersar i despistar els donants, que veuen massa noms, massa campanyes, massa plans, als quals no sap com ajudar.
Seria desitjable un gran esforç de concentració de recursos humans, tècnics i econòmics per afrontar les campanyes més urgents. Fa pocs dies s’ha fet a nivell de “banc d’aliments” amb uns resultats excel·lents; i dintre de pocs dies ho veurem amb la Marató de TV3. Però, la vida continua, i multitud d’altres realitats necessiten ajuda, i la dispersió juga en contra.
Els ajuntaments es troben amb peticions d’ajuda procedents d’arreu del país, i per una gran multiplicitat de temes. Impossible atendre-les totes. Cal prioritzar, i la via més lògica és la territorial, per ser la més coneguda, però potser no la més necessitada. D’aquí que la federalització d’entitats sigui recomanable a tots els nivells. Algunes ja ho han fet, i això facilita les ajudes i aclareix el panorama. S’hauria de continuar per aquest camí i aconseguir que en molts pobles les entitats formessin part d’altres organitzacions de més implantació, per aconseguir, tots junts multiplicar els bons resultats.
I toca pensar a nivell local, però també, global. La crisis ha inclinat brutalment la balança cap a dintre del país i ha abandonat les ajudes externes, en uns moments en que també lluny d’aquí, el panorama ha empitjorat. Es en aquest punt en que la balança ha de saber repartir solidaritat. Es de vital importància mantenir un sistema d’ajudes cap a països emergents que poden convertir-les en medis de subsistència i evitar desplaçaments que sovint, acaben, tràgicament.
També aquí el Govern ha d’actuar, i donar exemple. No s’hi val marxar a l’estranger, i justificar la suspensió de les ajudes, dient que en un futur llunyà, ja n’hi tornarà a haver. La vida continua, i no hi ha parèntesis que es puguin suportar. La constància és vital.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?