Wednesday, December 18, 2013

 

BORREDÀ - BUTLLETÍ INFORMEM- DES.2013





BUTLLETÍ MUNICIPAL – INFORMEM --- NÚM 4 – DESEMBRE 2013.

BANC D’ALIMENTS – ES SOLIDARITAT, NO CARITAT

Els que ja tenen una certa edat recordaran antigues campanyes per “anar a fer llenya” al bosc, per repartir entre diverses persones grans, soles o malaltes, i així evitar que passessin fred durant els llargs hiverns.
Altres persones del poble, a títol individual ajudaven en la neteja de les cases, donant alguns productes dels horts, pagant algunes factures de botigues,etc. I botiguers que perdonaven factures, a aquestes persones necessitades.
Eren temps durs per a tothom, i semblava no havien de tornar. Han passat els anys, i des de l’ajuntament hem cregut indispensable organitzar la solidaritat, mentrestant duri aquesta dura etapa de crisis a nivell local i global.
Per això, hem constituït un Banc d’Aliments, on es guarden tots els productes que la gent dona, a nivell individual o col·lectiu. Borredà, sempre s’ha distingit per l’enorme sentit de solidaritat, envers els propis habitants o per altres que ni coneix. Ho hem vist, durant la guerra de Bòsnia, o amb recaptes per Cárites, Creu Roja, Banc de Sang, Marató de TV 3, etc,etc.
Doncs bé, ara toca pensar en els casos que tenim aquí en el poble. Son pocs, però reals. La responsabilitat en l’estudi de cada cas, correspon a la treballadora social. Porta ja molts anys en el poble i se’l coneix bé. Es ella la que proposa les actuacions a fer, i en cas de dubte o en cas de decisions de més volum, les consulta amb l’alcalde i la regidora de benestar social. No es dona mai diner en efectiu. Si cal pagar algun deute, comprar alguna cosa, és ella mateixa la que disposa del diner per resoldre el tema. L’ajuntament té una partida del pressupost per aquests casos, i també rep ajuda de la Diputació de Barcelona. Per tant, les ajudes econòmiques son les més estudiades, controlades i resoltes directament.
Pel que fa aliments, s’estableix un règim de necessitats, i en funció del resultat, s’entreguen periòdicament, fins que la situació d’urgència queda resolta. Cada setmana es revisa la situació i la necessitat.
En un poble petit ens coneixem tots, i el control és molt rigorós, de manera que “anar de bars”, refusar una feina, o tenir despeses considerades supèrflues, comporten revisar les ajudes i si cal, reduir-les o suprimir-les. Igualment es té en compte l’existència de nens per actuar en altres camps com és el del material escolar, vestimenta ,etc, per evitar situacions no desitjades.
Volem deixar clar, doncs, que qui rep ajuda és perquè realment la necessita. I el control és rigorós, constant i adequat . Tot el que la gent dona, passa al magatzem municipal. En aquest sentit agraïm les aportacions individuals, i totes aquelles que les entitats del poble han recollit aprofitant festes, curses, concerts, etc. Que sàpiguen que el seu destí és el previst. Aquestes actuacions duraran mentrestant siguin necessàries. La crisis està lluny d’acabar i no podem deixar a la seva sort, famílies senceres, o persones soles i desvalgudes. Aquesta és una prioritat clara de l’ajuntament, a l’igual que ho és vetllar per la qualitat de vida de les persones grans. Exercim la solidaritat, no la caritat.

BORREDÀ A TV 3.
El passat mes de novembre l’equip de la productora que fa el programa “El foraster” de TV3, va estar en el poble. En primer lloc per veure si Borredà tenia prou interès per ser un dels pobles elegits, i una vegada decidit, per gravar el programa. Durant 3 dies varen voltar pel poble, per dintre i per fora, i varen obtenir imatges i declaracions de les persones que varen creure adients. Després, en el Local Puigmal, es va fer l’acte final, de resum de tot el vist i gravat.
Ben aviat sabrem el dia que el passaran per TV3. L’ajuntament ja n’informarà degudament a les cartelleres municipals, i també en el web, i per altres mitjans tecnològics.
Es una bona promoció del poble, i de ben segur atraurà molta gent, que encara no el coneix. Es per aquest motiu que l’ajuntament va considerar oportú facilitar tots els mitjans per dur-lo a terme i col·laborar en les despeses d’acollir l’equip de 8 persones que varen venir a fer el programa.
Aquest és un dels programes nous de TV 3 de l’actual temporada, amb un excel·lent resultat de públic, de manera que més de 600.000 persones el veuran, i recordaran les imatges d’un poble bonic a nivell paisatgístic i arquitectònic, i una gent acollidora. Qualitats que molta gent d’arreu del país voldran comprovar personalment. D’aquí la decisió de participar-hi entusiàsticament.

CAMPANYA MILLORA ESGLÉSIA PARROQUIAL.
Tot i la separació clara de poders, l’ajuntament, sempre que ha estat necessari, ha col·laborat a tenir l’església en perfectes condicions. Ho va fer restaurant el campanar, o ajudant en altres millores de l’edifici .
En aquests moments, s’ha tramès escrit al Rector de la Parròquia, Mn, Melitó Tubau oferint la participació en dos temes importants. Un, el de vetllar per la seguretat de l’edifici, a la vista d’algunes esquerdes aparegudes en diversos indrets de l’interior. En una primera inspecció, tot fa pensar en el resultat del fred /calor, que ha esquerdat el guix, sobretot en la part de l’altar del Santíssim, i a la part interna del Rosetó. S’ha demanat posar “testimonis” per així comprovar la estabilitat al llarg dels anys.
Un segon tema fa referència al precari estat de la majoria de bancs. Molts provenen de donacions fetes 100 o 150 anys enrere, i per tant han arribat al final de la seva vida útil. Seria convenient canviar-los per altres de nou, i segurament una bona campanya conjunta de la Parròquia i l’Ajuntament, permetria trobar famílies, persones o col·lectius disposats a comprar-ne de nous. N’hem parlat amb Mn. Gregori, i estem a l’espera de la decisió de Mn. Melitó, en tant que rector per dur-la a terme.
Per últim, seria també interessant poder protegir la part inferior de les pintures laterals, per evitar danys, col·locant algun vidre o material similar que les protegeixi. Oportunament Parròquia i Ajuntament informarem de tot plegat.

MILLORES PUNTUALS.
Seguint el pla de millores en alguns indrets del poble, la brigada municipal ha canviat l’antiga barana de fusta, per una de ferro , situada en el passadís del carrer Barcelona al camp de futbol.
Hem aprofitat una subvenció de la Diputació de Barcelona per fer aquest canvi que té dos objectius. Per una banda, millorar la seguretat, i adaptar la barana a la nova normativa, tal com ja varem fer en un altre tram de la mateixa zona, i també per substituir una barana que ja mostrava el pas del temps.
També la brigada procedirà a pintar de nou la pista i les grades de l’Amfiteatre Cívic que serveix de pati a l’escola; i de pista de basquet o patinatge al llarg de tot l’any. Es pintarà amb els mateixos colors de quan es va inaugurar: de vermell la pista i de gris les grades. També es substituiran els planxers i cistelles de bàsquet, força malmeses pels anys transcorreguts. El nou material el paga la Diputació de Barcelona.
Una altra millora provisional, s’ha dut a terme, a la teulada dels nínxols que contenen la fosa comuna, en el cementiri. Algunes bigues estaven podrides i s’han canviat per altres de noves. Al mateix temps s’ha refet tota la teulada. Aquesta reparació s’ha fet a l’espera de que l’ajuntament hagi recuperat tots els nínxols vells i pugui emprendre la reforma dels dos blocs situats a banda i banda de la capella. En aquell moment es decidirà el nou emplaçament de la fosa comuna.

ESCUT DE PUNTA AL COIXÍ.
L’any passat , en motiu de la trobada de puntaires,l’alcalde va llençar un repte a diverses puntaires del poble, en el sentit de demanar si serien capaces de fer l’escut de Borredà, de punta al coixí.
Aquell repte s’ha dut a terme d’una manera magistral, i en la trobada d’aquest any, les puntaires varen oferir el quadre a l’ajuntament.
Aquest quadre figura a la Sala de Plens, en un lloc destacat, i compleix el protocol de tenir l’escut del poble, en el lloc més important de la casa consistorial i al mateix temps és una mostra original de tenir-lo de punta al coixí.
La donació la va fer la colla de punta al coixí de Borredà, i les puntaires que el varen realitzar son Rosa Ma. Soler , Sílvia Tarruella, Rosa Rota i Remei Sañas.

NETEJA RIERA DE MERLÈS
En els mesos de setembre i octubre s’han dut a terme 3 jornades de neteja de diferents trams de la Riera de Merlès, en un dels quals va participar l’ajuntament de Borredà, aportant-hi, vehicle, els 3 membres de la brigada i l’alcalde.
La iniciativa va anar a càrrec de particulars, en un cas i de l’entitat ADEFFA, de Camadoca ( Santa Maria de Merlès) en els dos altres.
En aquestes tres jornades es va recollir un enorme volum de deixalles de tota mena, resultat de la presència de milers de persones al llarg de tot l’estiu, en un tram d’uns 10 quilòmetres. La distància que va de l’Hostal de Sant Cristòfol ( Sta. Ma. Merlès) fins l’Hostalet ( Les Llosses) passant pel Cobert de Puigcercós ( Borredà).
El treball de tots aquests voluntaris ha permès deixar tota la riera neta, confiant en que les mesures que s’estan estudiant per part dels ajuntaments afectats, amb la Generalitat, permetran reduir el nombre d’usuaris, i sobretot penalitzaran els comportaments incívics en aquesta zona.
Aquest és un espai protegit, i ens correspon a tots fer-ho possible. Els ajuntaments, han iniciat ja uns nous contactes per aconseguir una normativa que pugui ser aplicada l’estiu vinent.

BORREDÀ: UNA ESCOLA DE QUALITAT.
Els avantatges d’una escola petita es comproven, de seguida, amb una atenció personalitzada a tots els alumnes, cosa impossible en una escola gran.
Des de fa anys l’escola, ha merescut diversos premis per la qualitat de l’ensenyament i per la diversitat de la seva acció educativa. S’ha apuntat a tots els experiments educatius, per l’afany d’aportar noves experiències als alumnes i professors.
L’escola disposa d’unes instal·lacions realment úniques, a nivell de comarca, consistents en aules grans , ben equipades i lluminoses. Sales de tallers, biblioteca, equipament informàtic, etc, i servei de menjador, en bona part subvencionat.
Les instal·lacions de pràctica esportiva i de lleure, envolten l’escola, i permeten l’exercici de tota mena d’activitats, durant les hores escolars, o ja fora d’horari.
La seva integració en la ZER, juntament amb Vilada, permet disposar de professorat itinerant i complementar l’acció educativa dels mestres directament lligats a l’escola. Realment val la pena aprofitar la dotació de professorat, per donar la millor educació als nostres nens i nenes. I val la pena participar en tots els plans educatius que s’han posat en marxa, per aconseguir un nivell escolar, molt per damunt d’altres escoles.

CANVIS D’ADRECES, DOMICILIACIONS, ETC.
Per evitar rebuts incorrectes d’impostos, taxes, etc, recordem que tothom qui compri una casa o un pis, ha de venir a l’ajuntament a fer el canvi de titular. Es a dir, ha d’omplir uns impresos explicant que és el nou propietari de la casa o el pis, i per tant, els rebuts d’aigua, recollida de deixalles, TV per cable ( si en té) etc, han de venir a nom seu, i no de l’anterior propietari.
El mateix ha de fer per l’IBI ( contribució urbana) o per l’IVTM ( impost de vehicles) etc. Aquestes modificacions sempre s’han de fer per escrit, a les oficines de l’Ajuntament, o a les de l’OGT ( organisme de gestió tributària) de la Diputació de Barcelona, situada al C/ Gran Via de Berga.
Sense aquesta comunicació per escrit, els rebuts continuaran arribant a nom de l’anterior propietari, amb tot el que comporta de problemes, o imposició de recàrrecs, sinó es paguen en els terminis previstos.
Recordem els horaris d’atenció al públic per part de l’Ajuntament: Dilluns i Dimecres de les 16 a les 19 hores, i els Divendres de 10 a 13. Tel. 93 823 91 51.
Pel que fa la OGT ( Contribucions) a Berga, tenen obert tots els dies de la setmana de les 9 a les 14 hores. Tel. 93 472 91 20.

SENYALITZACIÓ TRAVESSIA URBANA
A la vista de la suspensió del projecte de variant a la Crtra. Berga – Ripoll, al seu pas per Borredà, per falta de diner, per part de la Generalitat, l’ajuntament ha iniciat els tràmits per millorar la senyalització i evitar possibles accidents.
En aquest sentit, es va trametre escrit a la Direcció General de Carreteres demanant diverses actuacions de caràcter urgent. Una ja s’ha acomplert, consistent en col·locar senyalització vertical a l’inici i final de la travessia advertint del pas de transeünts. Tot seguit s’ha de posar rètols de limitació de velocitat a 30 quilòmetres /hora en aquest tram. I a continuació , 3 passos de vianants.
La petició de l’ajuntament va ser que els 3 passos els fes la Generalitat, però en principi varen dir que no tenien pressupost i s’està negociant la seva construcció, puix que Carreteres proposa que siguin elevats. Això incrementa notablement el cost, de manera que d’entrada els voldríem pintar l’ajuntament i més endavant, convertir-los en elevats.
Els passos de vianants van a l’entrada del poble, per travessar la carretera i anar cap a la zona industrial de la fàbrica de baix. Un segon pas va per travessar a l’alçada de Cal Vives. I el tercer pas, és a l’alçada de la Baixada del Vinyal. D’aquesta manera travessar la carretera serà molt més segur que fins ara.
També s’ha encarregat al tècnic municipal la redacció del projecte de Millora de la Travessia Urbana, per adequar-la a les normes de seguretat . Una vegada disposem del projecte, l’aprovarem inicialment i en farem exposició pública, al mateix temps que es tramitarà davant la Generalitat. Una vegada tot aprovat, demanarem una subvenció a Diputació o Generalitat per poder-lo executar, el més aviat possible.


BONES FESTES DE NADAL I ANY NOU.

En nom propi i del Consistori que presideixo, us desitjo unes Bones Festes de Nadal i un millor Any Nou. Son temps difícils, aquests, però amb solidaritat, esforç i constància, ens en sortirem. Una molt cordial salutació a tots i totes.


Joan Roma i Cunill, alcalde – president de l’ajuntament de Borredà














<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?