Friday, July 26, 2013

 

CAMPAMENTS I AJUNTAMENTS - art. Regió 7




CAMPAMENTS I AJUNTAMENTS

Portem un complicat estiu, amb fred, vent, pluges intenses, tempestes amb llamps i trons... en definitiva, tots els ingredients per trasbalsar l’estada de la majoria de campaments instal•lats a la comarca.

I en matèria de campaments, cal distingir molt bé, quins estan preparats per anar a la muntanya, i quins, no. En general, els agrupaments escoltes, esplais, i altres organitzacions juvenils de llarga tradició solen estar avesats a les intempèries i son previsors, però n’hi ha d’altres que no saben què significa instal•lar-se en zones d’alta muntanya. Aquests son els que ens porten greus problemes als ajuntaments que els acollim.

Saldes i Borredà son els principals destins de la majoria de campaments, amb unes xifres properes al setanta per cent, per tant tenim una llarga experiència en situacions com les d’aquest any. I queda clar que alguna mesura contundent s’ha d’adoptar davant alguns campaments totalment incapaços de fer front a la més mínima adversitat. Tots som conscients que poden sortir casos excepcionals, ni previstos ni previsibles. En aquests casos, l’activació dels serveis d’emergència son lògics i acceptables, però no en altres incidents.

Aquests dies hem pogut constatar l’enorme diferència entre qui és previsor i qui no ho és. Entre qui porta monitors experimentats, i qui, no. Entre qui és prudent i no activa el servei d’emergències sinó fa falta, i qui no té cap mena de recança a activar-lo una, dues o tres vegades, per demanar serveis que després no utilitza.

Entre les administracions també hem de millorar la interconnexió per moderar l’ús de les emergències. En alguns casos, els ajuntaments podíem haver resolt el problema sense haver de desplegar Bombers, Mossos, Protecció Civil, i evitar més despeses de les indispensables.

Aquest és un estiu especialment complicat, però no excepcional. N’hem viscut de similars i l’experiència ens fa reclamar mesures addicionals de cara els propers anys. En una trucada del Director General de Joventut en varem parlar, i varem acordar una reunió després de l’estiu per avançar en aquest terreny. De fet, en el transcurs dels darrers anys hem guanyat en organització i previsió, però hi ha molt per fer. Sobretot, en informació i formació dels monitors. Algun dels grups ajudats, no poden exercir aquesta responsabilitat. No estan formats ni organitzats, per portar nens. Consideren que tothom està al seu servei. Creuen que els ajuntaments disposen de pavellons poliesportius, sales polivalents... i tot està al seu servei.

Es bo i pedagògic que nens i nenes de pobles i ciutats puguin gaudir de la natura. Al Berguedà en venen uns quants milers cada any. Després tornaran, donaran vida, s’instal•laran aquí, de forma permanent o estacional...és una inversió de present i futur, però s’ha de garantir la correcta i segura organització. La majoria de campaments la tenen, hem d’evitar els altres. Son pocs, però , preocupants. I els ajuntaments haurien de tenir alguna compensació per despeses imprevistes i impròpies. Ara la recompensa consisteix, en : “Sr. Alcalde, gràcies per haver-nos acollit i ajudat”, qui ho ha dit ?, els monitors ?, nooooo ! uns nens i nenes de vuit a deu anys. Es una demostració de que algunes coses han de canviar.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?