Thursday, April 25, 2013

 

TERRITORIS LLIURES,TRIBUNALS I DELEGADA DEL GOVERN- art. El 9Nou




TERRITORIS LLIURES, TRIBUNALS, I DELEGADA DEL GOVERN.

Des que va començar la cursa per part d’alguns ajuntaments, d’aprovar mocions considerant el municipi “territori català lliure i sobirà” , la Delegació del Govern a Catalunya , ha anat presentant denúncies als tribunals, i molts alcaldes pensen que és una manera de fer por, o una manera d’entretenir-se la Delegada del Govern, a falta d’altres feines més importants per fer.

Ni una cosa ni l’altra, i ben aviat veurem que darrera aquesta actuació s’hi amaguen conseqüències molt més rellevants de les que la majoria d’alcaldes imaginen.

Com alcalde, considero que hem de ser exemplars en el compliment de la legalitat, i qui té “vocació” o temptacions de convertir els plens municipals, en “mini- parlaments” hauria de canviar de feina, i dedicar-se a d’altres coses, perquè els pobles tenim prou problemes locals, com per voler dedicar-nos a promoure solucions a temes nacionals o globals.

Però bé, cadascú és lliure de ficar-se en altres jardins, i impulsar debats i acords que res tenen a veure amb la vida quotidiana dels seus ciutadans. Ara bé, els resultats de les seves accions poden anar molt lluny.

He seguit atentament el camí d’un centenar d’ajuntaments de tot Catalunya, en relació a l’aprovació de mocions per declarar el municipi “territori lliure i sobirà...”A la comarca d’Osona i el Ripollès n’hi ha un bon nombre, i tots ells, sense excepció han estat denunciats davant els tribunals. Perquè en aquest cas, la Delegació del Govern ha emprès aquesta via, i no en altres casos de mocions, properes, però no iguals ?

La meva teoria és que la Delegada del Govern vol ser contundent a l’hora de marcar diferències i castigar la il•legalitat. Una cosa és fer un brindis al sol, remarcant la catalanitat, o mostrant la disconformitat amb decisions estatals, i una altra cosa és “acordar una mena d’independència local”. La línia vermella estatal s’ha traspassat i aquí rau la diferència.

Doncs, bé, pel que he vist fins ara, els alcaldes i consistoris afectats, han reaccionat frívolament. Davant la denúncia, contracten un advocat, i esperen una resolució judicial que tardarà en arribar i segurament pensen , acabarà en un nou res. Com a màxim una reprimenda, i ja està. Podrem continuar la vida com si res no hagués passat.

No és aquesta la meva teoria. La denúncia comporta una càrrega en profunditat de possibles greus conseqüències polítiques i penals.

Els alcaldes que hagin contractat serveis jurídics, si son pagats amb diner públic, poden ser acusats de malversació de fons públics, per quan utilitzen diner de tots els ciutadans per defensar-se d’una “actuació clarament il•legal”. Es a dir, els alcaldes afectats han portat al Ple municipal una proposta d’acord il•legal, contrari a la llei, i per tant poden ser acusats de “prevaricació”. Però , si a més , per defensar una il•legalitat, paguen amb diners de l’ajuntament, cometen una nova il•legalitat, perquè els ciutadans no tenen perquè pagar una actuació contra llei dels seus representants.

Crec que aquest és el camí cap on vol anar la Delegació del Govern. Una “innocent “ aprovació d’una moció, pot comportar la petició d’inhabilitació per un possible delicte de prevaricació, però al mateix temps pot iniciar una actuació de caràcter penal, per una possible malversació de fons públic, conseqüència de pagar amb diner públic, la defensa d’una actuació il•legal. I aquesta actuació afectaria a tots els membres del Consistori que haguessin votat a favor d’una cosa i l’altra. Veurem com entomen els tribunals les denúncies presentades, però que ningú cregui que la Delegada del Govern, no té altra feina que fer. El resultat de l’actuació pot ser demolidor per prop d’un centenar d’ajuntaments.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?