Friday, April 26, 2013

 

EL PRIMER BIBLIOBÚS - art. Regió 7




EL PRIMER BIBLIOBÚS

En uns moments en que es qüestionen moltes institucions del país i es volen fer canvis en la organització i funcionament dels ajuntaments, convé mirar enrere i veure què s’ha aconseguit d’una bona col•laboració entre administracions locals.

Avui parlaré d’una fita històrica com és el quarantè aniversari del primer Bibliobús de la Diputació de Barcelona. De ben segur una realitat desconeguda per a moltes persones de pobles grans o ciutats, però un servei essencial per a bona part dels petits municipis de la província de Barcelona.

Precisament, fruit d’una gran carència , lògica en petits municipis com és el de no poder disposar d’una biblioteca, va portar la Diputació de Barcelona, a traslladar els llibres als pobles petits, i com en molts altres temes, fou la comarca del Berguedà la pionera en aquest servei.

Parlem del llunyà any 1973, quan es va posar en marxa aquest servei , el qual anava a dinou municipis i quinze colònies tèxtils. I quan el vell vehicle va dir prou, fou substituït per un de nou, que fa goig de veure i que ha servit per copiar-ne de nous, per cobrir bona part de la província.

Amb el nom de Bibliobús Pedraforca, continua aquell primer servei i celebrem aquests quaranta anys d’acostament de la cultura, als petits municipis. De fet, cada petit poble disposa d’una immensa biblioteca mòbil, perquè el propi vehicle conté una gran col•lecció però amb els mitjans informàtics es pot disposar de tot el fons bibliogràfic de les biblioteques públiques de la xarxa.

I em centro en aquest primer Bibliobús que va obrir la porta als altres existents que donen el mateix servei a altres comarques de la província. Servei no solament de préstec de llibres, sinó de CD’s, DVD’s , publicacions periòdiques, documentació diversa...En suma, el mateix servei d’una biblioteca estable, transportada a cada poble del recorregut. Els ajuntaments hi posen la connexió elèctrica i la d’Internet, i la resta de despeses van a càrrec de la Diputació de Barcelona.

En els temps que corren que ningú vulgui posar preu a un servei com aquest, perquè els resultats son immensos. Això és el que compta. Durant quaranta anys, milers de persones de totes les edats han tingut, i tenen accés lliure a la cultura, en el més ampli sentit de la paraula. I al costat del Bibliobús han nascut experiències com les de teatre, per fomentar la lectura, o altres activitats paral•leles de gran qualitat i actualitat.

Cada any els alcaldes rebem puntual informació de tot el moviment generat en els nostres municipis. Xifres engrescadores que justifiquen la inversió feta, i la despesa de manteniment. Si a tot plegat s’hi sumen persones vocacionals al capdavant del servei, el resultat ha de ser clarament positiu a la força.

Es lògic, doncs, recordar aquells inicis de quaranta anys enrere, per desitjar-ne altres tants de cara el futur. Es cert que les noves tecnologies ens acosten la cultura, però s’han de mantenir estructures com aquestes per donar facilitats a les persones de totes les edats . De fet, la millor justificació son les dades d’ús i els bons records que per milers de persones ha tingut aquest servei, iniciat al Berguedà i traslladat a altres comarques de la província, en un dels grans reptes de la Diputació de Barcelona.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?