Wednesday, March 13, 2013

 

MOLTES FESTES, EN PERILL- art. La Rella




MOLTES FESTES, EN PERILL.

El nostre país, està clarament situat al sud d’Europa. No ho dic tant a nivell geogràfic, que també, sinó bàsicament per com reaccionem davant determinats fets i esdeveniments. La improvisació nostra, contrasta amb la rigorositat dels països del nord.

La meva estada de 7 anys a Suïssa, em va fer canviar moltes percepcions i reaccions, no massa habituals aquí, com la planificació, programació, prevenció... I ara, el drama viscut al Madrid Arena, ha imposat, de cop i volta, unes regles de funcionament tant estrictes que posen en perill, un bon nombre d’activitats festives, esportives i de lleure.

Aquelles imatges i el resultat de 5 noies mortes, en una allau de persones en un pavelló esportiu, habilitat com una immensa discoteca, ha comportat una reacció radical a l’entorn de la organització de festes, en qualsevol lloc de l’estat, i per tant , de casa nostra.

Ja res serà igual, aquí en el Lluçanès, com en altres indrets de Catalunya. Tots els pobles i ciutats han de disposar de PAU ‘s ( Plans d’autoprotecció) que especifiquin clarament la capacitat de cada sala, pavelló, equipament,... així com les mesures d’evacuació en cas de necessitat, i disposar de tots els elements indispensables per fer-hi front. Des de portes de seguretat, a extintors, llums d’emergència, sortides ...

Es evident que aquestes mesures son adequades, obligatòries i clarament positives. El problema prové de la rapidesa i urgència en que tots els equipaments s’han de posar al dia, i sobretot els recursos per poder-ho fer, en uns moments de crisis excepcional. Els ajuntaments no disposen de prou mitjans per fer-hi front, i les institucions com Diputació i Generalitat, no posen les ajudes necessàries per resoldre el problema.

Però, davant el drama de Madrid, es va molt més lluny i ja no es pot fer res a l’aire lliure, amb la alegria en que s’organitzaven fins ara. Tot correfoc haurà de disposar d’un PAU ben elaborat i planificat. Tot esdeveniment de festa o esportiu: caminades, bicicletades, trobades castelleres, trobades geganteres... hauran de disposar dels plans corresponents, amb les exigències que li son pròpies, com ambulàncies, i personal sanitari, en funció del risc de cada activitat.

Igualment tota entitat, associació, club... que contracti algun espectacle, en lloc tancat, o a l’aire lliure, haurà de disposar de la corresponent pòlissa de responsabilitat civil, a més de tot el que comporti d’elements de seguretat: vigilants, o higiènics: vàters , per posar dos exemples concrets.

En aquest apartat, els alcaldes no ho tenim fàcil, perquè els organitzadors han de demanar autorització oficial, acompanyada de la documentació pertinent, i fer-nos responsables de que l’activitat disposa de tots els elements indispensables.

De fet no s’inventa res, molts dels detalls donats ja existien, però no se’n feia cas. Ara la rigorositat s’imposa, i aconsello tothom a seguir la normativa i posar-se al dia, amb les noves reglamentacions. Cas de no fer-ho les conseqüències poden ser molt dures. I el que ara ens toca fer, és coordinar esforços entre ajuntaments i entitats de tota mena, per evitar la desaparició de moltes festes. Repasseu entre tots quantes festes del Lluçanès poden veure’s afectades per la nova o vella reglamentació, posada al dia. Això obliga a canvis substancials, que garanteixin seguretat, per una banda i continuïtat, per altra.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?