Monday, February 11, 2013

 

NOVES TECNOLOGIES, POC ASSEQUIBLES- art. La Rella




NOVES TECNOLOGIES POC ASSEQUIBLES.

Portem molts anys, tants com prop d’una vintena, en que se’ns ha promès que les noves tecnologies serien assequibles a tot el territori , en les mateixes condicions que a qualsevol ciutat. Promeses moltes, però realitats, poques.

Només falta voltar una mica per la comarca per comprovar la deficient cobertura de telefonia mòbil, en multitud de punts del Lluçanès. I quan algú en té, creu que totes les empreses en donen, i això no és cert. En molts casos, toca demanar quina és l’empresa que millor servei dona per contractar amb ella, i no amb la que voldríem, o amb la que millor prestacions dona en altres indrets.

En resum, estem discriminats, territorialment i no és cert que tinguem serveis “universals”. Quan els alcaldes protestem per aquestes discriminacions les empreses ens llegeixen la lletra petita, en la qual exposen que donen servei, però no estan obligats a donar-lo “universalment”. Es a dir, a tothom i a tot arreu. Per tant, estan protegides.

Si entrem en el servei d’Internet, la situació és molt semblant. Les ofertes a nivell de rapidesa, potència, prestacions múltiples, etc, estan pensades pels grans nuclis urbans, però a casa nostra tot es qüestiona i tot es converteix en excepcions. Moltes vegades, ni tant sols, els comercials saben les condicions que tenim en el territori, i fan ofertes que no lliguen amb la realitat. Tenen un mapa, on consta la cobertura i ningú s’ha preocupat de comprovar si les dades son certes, o no.

De totes maneres, la crisis està canviant aquest panorama. Ho dic per pròpia experiència, i a la vista de diverses negociacions amb algunes de les principals empreses de telecomunicacions. La poca atenció als nostres territoris, està canviant, per esdevenir més propera i sobretot més fiable. En pocs mesos s’han donat de baixa centenars de milers d’usuaris a tot el país, i la crisis colpeja més les grans ciutats que no pas els petits pobles, de manera que ara, ja som “interessants”. O més ben dit, ara som “atractius” com clientela.

Cal aprofitar el moment i demanar preus més assequibles, però sobretot prestacions millors. En aquest punt, els alcaldes tenim molt a negociar, i els usuaris, obtenir bons beneficis d’aquestes noves condicions. La competència entre empreses comença a funcionar en uns moments en que es disputen una clientela més segura. També més exigent, i quan abans era impossible arribar als alts directius, ara, aquests venen a casa nostra, amb ofertes diverses que convé estudiar detingudament.

Bé, doncs, comencem a veure canvis en el món de les noves tecnologies a les nostres terres, i si tot va com han promès, deixarem de ser ciutadans de segona. Encara que sigui tard, no deixa de ser una bona noticia, perquè la competitivitat depèn molt d’uns serveis moderns i eficients. En pocs mesos veurem els resultats.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?