Sunday, August 12, 2012

 

PREVENCIÓ D'INCENDIS


PREVENCIÓ INCENDIS
Aquests darrers dies hem estat especialment en alerta en uns moments en que les temperatures han augmentat fins extrems realment preocupants. El perill d’incendi s’ha estès a qualsevol racó de Catalunya i per tant, també a l’Alt Berguedà. Com Alcalde se’m va demanar fer les previsions necessàries per garantir que tots els pagesos llauressin els camps de rostolls a 200 m, a banda i banda de les carreteres.
En aquest cas, la zona afectada era la de la Riera de Merlès, zona protegida. He recorregut aquests darrers 3 dies tot el traçat i com és habitual amb els nostres pagesos, ja havien fet la feina, abans no se’ls hagués de dir. I en uns 15 quilòmetres de recorregut, només faltava fer-ho en dos o tres camps, de manera que a aquestes hores, segur que la feina està acabada.
El que no els havia agradat és que la Generalitat, hagués acordat una mesura com aquesta amb les ADF, en comptes de dirigir-se directament a ells, i demanar fer-ho. Es més, la majoria d’ells em varen dir : no ens ho han de dir, perquè quan veiem que el país està tant ressec, ja som nosaltres mateixos els qui ho duem a terme, ens ho diguin o no, ens ho paguin o no.
I de fet, he pogut comprovar com tots els pagesos que tenen camps de cereals, al llarg de la riera, havien fet els deures, fossin de Borredà o de qualsevol dels municipis veïns, de La Quar, Sagàs, Lluçà, Santa Maria de Merlès...
Feta aquesta introducció, el cert és que el territori fa por. La sequera es perllonga, setmana rere setmana, i qualsevol guspira pot suposar una nova tragèdia. Ja ni en zones normalment molt més humides, com la nostra, estem segurs. Si ahir va haver-hi un incendi a la Cerdanya, en podem tenir un a casa nostra, qualsevol dia d’aquests. I tota prudència és poca, de manera que ja fa un mes que varem decidir anul·lar els focs artificials de la Festa Major que comença el dissabte vinent.
Es evident que el clima canvia, i la política de prevenció ha d’anar per camins diferents als que hem tingut fins ara. Els experts i els pagesos sempre ho han dit, però és més urgent que abans: els incendis s’apaguen a l’hivern. I s’ha de treure combustible dels boscos, mitjançant una barreja d’actuacions paral·leles.
Tant important és retornar ramats als boscos, com fomentar la recollida de fusta per convertir-la en combustible per sistemes de calefacció,etc. De ramats, en tenim cada vegada menys, i el foment d’energies lligades a la biomassa és molt feble i poc constant, de manera que l’avenç en aquest camp és molt lent.
Cada estiu, tornem a posar aquest tema, sobre la taula, i reflexionem sobre les accions a dur a terme, sense posar-les en marxa, fins que la realitat ens torna a demostrar que no fer els deures comporta la pèrdua del nostre paisatge, i la riquesa que conté.
Estem de nou en alerta, camions, cubes, remolcs, carregats d’aigua, i emissores a punt per si arriba el cas. Els nervis a flor de pell, comptant els dies que falten per acabar l’agost i esperar que el setembre porti les desitjades pluges. Esperem no haver de sortir, però per garantir-ho , res millor que emprendre les polítiques adequades de prevenció d’incendis.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?