Tuesday, July 31, 2012

 

OCURRÈNCIES DESPRÉS DELS FOCS- art. La Rella



OCURRÈNCIES DESPRÉS DELS FOCS
Una vegada més hem pogut veure el poder destructiu dels focs. En aquest cas, dintre casa nostra, en ple Lluçanès, però tenim a les imatges el gran incendi de l’Empordà, similar als dels anys 94 i 98, en que les intensitats son d’autèntica catàstrofe.
A cada incendi apareixen les mesures que caldria prendre per evitar-ne de nous. Es evident que la desertització de la major part de les zones boscosos converteix aquestes en autèntics polvorins. Només una actuació àmplia, coordinada, i constant en el manteniment dels boscos pot evitar l’acumulació de vegetació fins extrems perillosos.
Però, en la seva compareixença en el Parlament, els consellers Puig , d’Interior, i Pelegrí , d’Agricultura, tingueren algunes explicacions i ocurrències que convé detallar i evitar. Ho dic perquè molta gent al final van perdent la fe en la política i els polítics, amb tota la raó del món.
No pot ser que davant les retallades a tort i a dret, el govern de la Generalitat ens surti en que una de les propostes per reduir el risc d’incendi serà el de portar presos a netejar boscos. Es a dir, el Conseller Pelegrí proposa signar un conveni entre el seu departament i el de Justícia per commutar penes de presó per treballs en tasques forestals. No ha inventat la sopa d’all, però casi.
I una segona gran ocurrència va ser la de cobrar llicència als boletaires, per destinar aquesta quota als boscos. No sabem de quina manera, ni com , ni quan. El tema és comparèixer davant els diputats i improvisar alguna mesura per ridícula, inaplicable o inassumible.
Hem parlat ja moltes vegades del famós “carnet del boletaire” i sempre l’hem deixat per una altra ocasió perquè la seva implantació seria molt, molt problemàtica, i de molt difícil control i compliment. No dic que un dia no es reguli la collita de bolets, per evitar esquilmar els boscos, però pensar, ara i aquí en que es pot implantar una llicència de boletaire i fer milions d’euros per salvar els boscos, és desconèixer la realitat del país.
I portar presos a netejar boscos, ja s’ha fet, sigui mitjançant plans d’ocupació o acords amb formació, per ensenyar a presos aquesta feina i poder-s’hi dedicar quan siguin alliberats. Ara bé, pensar-hi com a gran solució, a nivell ampli i general, és impensable, sobretot per convertir-los en una competència deslleial respecte les empreses que es dediquen a aquesta tasca.
El que convé és trobar destí als residus forestals, i donar ajuts pel manteniment de boscos, impulsant plantes de biomassa, i altres instal·lacions que consumeixin fusta de bosc. I ajudes a la prevenció aplicant el principi de que els incendis s’apaguen a l’hivern fent un bon manteniment, i facilitant la introducció de bestiar, entre d’altres mesures.
En fi, el Lluçanès ha viscut un nou infern. Petit, però traïdor, com son tots els focs. Vaig poder veure l’incendi en viu i en directe, i teníem preparat el nostre dispositiu d’ADF en cas de necessitat. Hem de reconèixer, una vegada més que la bona feina feta pels professionals i els voluntaris va ser molt correcte i va evitar l’expansió de l’incendi cap altres àrees. Vale la pena aprofitar aquest espai per agrair la feina, però sobretot per animar a nous voluntaris a que s’integrin en les ADF i tinguin el carnet corresponent. Sense aquest carnet no podran actuar contra el foc. Tinguem-ho clar. Ànims, doncs.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?