Friday, February 17, 2012

 

LA PROBLEMÀTICA DE LA RIERA DE MERLÈS - art. La Rella

QUÈ FER A LA RIERA DE MERLÈS?
Fa uns dies va tenir lloc una primera reunió d’alcaldes, per on transcorre la Riera de Merlès, per tal de tractar la problemàtica de les visites, banys, berenars, dinars i altres activitats que s’hi duen a terme al llarg de l’any, molt especialment els mesos d’estiu.
No és fàcil ordenar aquest allau de persones que volen gaudir d’un espai magnífic, on es compagina l’aigua, amb tota mena de recursos naturals, únics a Catalunya.
La reunió , convocada per la Delegació del Departament de Territori i Sostenibilitat, a la Catalunya Central va servir per una primera presa de contacte i per analitzar la situació actual. Dintre de poc es convocarà una nova reunió per veure si s’ha trobat alguna proposta, viable i contundent.
No sóc optimista, respecte cap solució adient. Estem en una profunda crisis que expulsa molta gent cap a zones gratuïtes. Es a dir, si ja abans teníem moltes persones a la zona, sota l’excusa de gaudir del paisatge, ara en tindrem moltes més que aprofiten el lloc per estalviar-se l’entrada a piscines o a bars i restaurants.
La temptació d’agafar el cotxe, omplir-lo amb la família o amics i parents, i portar-se l’entrepà, per passar tot el dia a la Riera, és molt fàcil. I d’aquí a considerar que l’espai és seu i pot fer-hi el que vol, és un pas. I la majoria el donen.
El resultat està a la vista. Centenars de cotxes aparcats en qualsevol lloc i manera. Música a ple volum, gent escampada per tot arreu, grupets preparant el menjar, altres banyant-se o fent la migdiada, i al final del dia, un munt de deixalles que algú recollirà.
Estem parlant d’un espai protegit, d’un territori amb un accés reduït que en cas d’incendi podria provocar un col•lapse , i d’unes aigües que contenen espècies en vies d’extinció. En resum, un lloc digne de ser preservat d’aquesta massificació i comportament.
Com podem evitar aquesta situació? Es en el que estem pensant i reflexionant els alcaldes de la zona, juntament amb altres organismes de la Generalitat. Tenim propostes sobre la taula, però totes tenen els seus pros i contres. El principal problema és la falta de conscienciació per part de la població. Aquesta mancança, juntament amb la falta d’autoritat i la creença de que a l’aire lliure es pot fer de tot, complica trobar una solució adient.
I l’autoritat dels Mossos i guardes rurals, és ressent de la falta d’una normativa clara i contundent. Reclamar la seva presència, sense poder actuar, és perdre el temps. I per complicar-ho més, alguns grups han pres algun dels gorgs com a llocs ideals per fer-hi alguns rituals d’aigua i foc, típics dels seus països d’origen.
Així,doncs, tant complicat és pensar amb una política restrictiva d’accés a la zona, com una de permissiva. Totes tenen grans dificultats de ser aplicades amb un mínim de garanties d’èxit. La millor i més eficaç, és la de la conscienciació i autoregulació i protecció de l’espai per ser de tots. Però tenim un país i una gent, lluny d’aquestes posicions. Ho veiem amb els bolets, amb l’accés motoritzat al medi natural, i en moltes altres activitats lligades al medi ambient.
De totes maneres, si algun dels lectors té alguna proposta interessant, estaria bé d’exposar-la en aquestes pàgines de La Rella. Estem oberts a sugerències.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?