Tuesday, November 15, 2011

 

EL PATI DE DARRERE- art. Regió 7

EL PATI DE DARRERA
Portem ja uns quants dies fent un seguiment del conflicte obert a Callús pel projecte d’un abocador a Sant Mateu de Bages, just en el límit entre els dos municipis. La polèmica ens porta anys enrere, quan el Govern Pujol va proposar el famós pla de residus de Catalunya, i va encendre bona part del país, amb uns conflictes mai vistos.
Ni abans ni ara, els diferents governs han estat capaços, d’ordenar el país. D’endreçar el territori, promovent una cultura responsable en matèria d’equipaments, instal•lacions i infraestructures generals.
La gent no es fia del govern de la Generalitat, i per derivació de bona part de la resta d’institucions del país. Ha faltat pedagogia, i contundència a l’hora de castigar comportaments inadequats o clarament il•legals, de manera que al final “ qui paga, mana “i llicències per determinades activitats, han estat ampliades fins extrems insospitats.
No és estrany que, davant qualsevol gran instal•lació o equipament, d’entrada la gent digui que no. Aquests dies en aquest mateix diari, s’ha parlat del Centre Penitenciari , Els Lledoners, i molts haurien de repassar el que es va dir i es va fer, en contra, pronosticant tota mena de “plagues” per tenir un equipament com aquest. Anys després podem comprovar com res del que es va pronosticar, s’ha complert. I no estic d’acord en que la seva presència, no ha comportat beneficis per Sant Joan, o comarca.
D’entrada ja m’agradaria tenir els ingressos per IBI que comporta el centre, però després el moviment econòmic, professional i laboral del conjunt, és i serà notable durant tota la seva existència.
Però bé, tornem al principi, per parlar d’altres equipaments “conflictius”, com el de Sant Mateu, i ens donarem compte que el Bages, i una altra part de la Catalunya Central, estem en el “pati de darrera” de l’Area Metropolitana. Aquest és un fet irreversible que hem de tenir en compte a l’hora de planificar el nostre futur.
Des de fa trenta anys, s’ha deixat fer i desfer en el territori metropolità, pensant en els grans beneficis, sense comptar amb les obligacions que un creixement tant ràpid i potent comportava. Tothom volia vivendes, i polígons industrials, però ningú el que no era “productiu” o “bonic”. Per tant, abocadors, cementiris, depuradores, incineradores, presons, centres de justícia juvenil, i uns quants altres, no varen trobar “espai adequat” en cap dels municipis d’una àrea amb prop de quatre milions d’habitants.
Ocupat tot, toca anar al pati de darrera, on alguns creuen tenir dret a posar-hi tot allò que altres no han volgut, i a més han de fer creure que les coses ara es faran bé, quan els governants tenen el mateix tarannà que aquells que varen planificar el país, sense ordre ni concert.
La cosa no cola. I ningú s’estranyi de veure darrera les necessitats d’uns equipaments, uns immensos negocis a fer. La cultura de la planificació, previsió i repartiment de càrregues i beneficis no ha funcionat en el nostre país. I alguns volen tornar enrere, somiant procediments abreujats i tolerants amb determinades maneres d’actuar. Una vegada més, la societat civil s’ha hagut de mobilitzar per demostrar que amb diner i influència, no tot es pot fer. Que tothom en prengui nota per aquest i altres projectes semblants.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?