Thursday, November 24, 2011

 

AJUNTAMENTS I SERVEIS - art. La Rella

AJUNTAMENTS I SERVEIS.
En un moment de retallades per tot arreu, sempre hi ha alguns que aprofiten l’avinentesa per fer propostes “enginyoses”. Una manera d’estalviar, per ells, seria suprimir ajuntaments. Es a dir, si a Catalunya hi ha 946 municipis amb els seus 946 ajuntaments, què més fàcil i raonable que tallar per la meitat, o més. No ve d’aquí.
Altres ja hi afegeixen suprimir les Diputacions, i perquè no, també els Consells Comarcals.
Es cert que els catalans no ens hem caracteritzat per organitzar-nos el millor possible. En els temps dels governs Pujol es varen cometre alguns greus errors que els anem patint des d’aleshores. En comptes de crear una administració àgil i descentralitzada, es va preferir copiar el model Madrid. Es a dir, critiquem tot el que ve de Madrid, però copiem la seva manera de funcionar.
Catalunya és tant centralista com Espanya. Durant aquests darrers anys de governs d’entesa, amb el president Maragall o Montilla, es varen emprendre diversos processos de descentralització que no han acabat de funcionar. I menys ara, en que el nou govern de CiU no té cap interès en reforçar les regions o vegueries.
En fi, tornem al principi. Es cert que en alguns països es varen fer concentracions de municipis d’una manera radical. Suècia, és un cas llunyà i Grècia un cas molt recent. Es evident que cada país té les seves pròpies idiosincràsies i aquí encara no estem preparats per fusionar-nos. I ara no toca crear una nova crisis, per emprendre una reforma d’impossible acceptació popular.
Què toca fer? Mancomunar serveis. Es a dir, ajuntar tot el que puguem per funcionar millor i estalviar. De fet, ja ho hem fet en molts dels serveis que ofereixen els ajuntaments, i la capital, en aquest cas , Prats ha d’exercir de centre vital. En una comarca com la del Lluçanès, amb pobles petits, res seria viable sinó fos per la unió d’esforços i recursos. I el Consorci és una magnífica feina, que cal ampliar i potenciar, a la vista de que els consells comarcals no acaben de complir amb aquesta funció.
Però, res d’ajuntar municipis, ni suprimir diputacions. De moment la seva existència és indispensable, i la gent se sent identificada plenament amb el municipi on viu, i aquí no seria tant fàcil com en altres indrets, reduir a la meitat els ajuntaments actuals.
Va bé, tenir aquests debats, no tant per dur-los a la pràctica com per trobar altres fórmules de millorar el funcionament de serveis i aprendre a treballar junts, en matèries que fins ara no havíem contemplat. Aquest és el camí a seguir.
Joan Roma , alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?