Thursday, August 25, 2011

 

RECONVERSIÓ CONSELLS COMARCALS-art. Celsona



RECONVERSIÓ CONSELLS COMARCALS.
En ple debat sobre el futur de les Diputacions provincials, hauríem de treure la pols als informes sobre la necessària reconversió dels consells comarcals. En tenim 41, tants com comarques i amb unes lleis ja envellides i poc útils per les necessitats actuals.
Es impensable suprimir Diputacions, sense reconvertir els Consells Comarcals. Aquesta és una realitat catalana , inexistent fora del nostre país, de manera que hauríem de començar a pensar en les noves funcions d’aquests organismes perquè, amb la mínima despesa possible, prestin uns bons serveis als ciutadans.
Tenim massa nivells d’administracions i en un moment en que tot es replanteja, també ho hauríem de fer, en el cas que ens ocupa. Si demanéssim a la majoria de ciutadans de Solsona i comarca, el nom del president del CC, en trobaríem ben pocs que el sabessin. I si demanéssim per les competències, i serveis que donen, ens trobaríem amb una resposta similar.
Què fer, doncs, amb aquests organismes? Sincerament crec que el seu futur està en convertir-se en Mancomunitats. Si no volem canviar el nom, no passa res. El cas és que la capital de comarca hauria de fer les funcions de responsable de serveis , a nivell comarcal. Tot el que es pugui ajuntar, i funcionar col•lectivament, no ho deixem en mans individuals. I precisament la comarca del Solsonès , seria un bon lloc per fer-hi una experiència pilot.
Una capital forta, envoltada de pobles molt petits. Ideal per convertir-se en capital de serveis. Tots els possibles. Ja ho és en determinats àmbits, però queda molt per fer. I el benefici seria mutu, per la pròpia capital i per la comarca. Tenir serveis de determinat volum permet estalviar i operar , millor.
Aquest nou Consell Comarcal podria estar presidit per l’alcalde de la capital, amb participació de tots els municipis de la comarca, amb un vot ponderat. Es a dir, amb una certa proporcionalitat , en funció dels habitants. No inventem res, de fet hi ha mancomunitats funcionant amb aquest sistema. I els resultats son clarament satisfactoris.
No és fàcil canviar de model, i menys després de tants anys de funcionament de l’actual. Però , és precisament en temps de crisis quan tot es replanteja i es qüestiona. Ho veiem ara amb les Diputacions, però no en el cas dels Consells Comarcals. Suposo que ja arribarà el moment de fer-ho.
El que no pot continuar és l’actual model de finançament comarcal. Si la Generalitat retalla la seva aportació, els consells hauran de reduir tant el seu funcionament que no tindran raó de ser. I fins ara podien invertir perquè rebien subvencions d’altres administracions. A partir d’ara, els ajuts decauen i plans de millora, com els camins, monuments, etc, no seran viables per falta de fons. Què fer, en aquesta situació? Doncs, reconvertir-los, i francament convertir-los en mancomunitats seria un objectiu ben lògic i pràctic.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?