Tuesday, December 28, 2010

 

JA TENIM NOU GOVERN- art. revista Celsona

JA TENIM NOU GOVERN
S’han cobert tots els requisits legals, arran les eleccions del 28 N, per tenir ja nou govern. Era desitjable escurçar tots els terminis perquè si una cosa necessita el país, és un govern que emprengui una nova etapa el més ràpidament possible . La situació econòmica és greu i quan més aviat s’emprenguin mesures contundents, més aviat en podrem sortir.
I ara toca governar de valent, i no si valen fórmules de cara a la galeria. Artur Mas va fonamentar el finançament de Catalunya en aconseguir el concert econòmic. Ara s’està modificant aquest concepte, per un pacte fiscal, que no se sap ben bé en què consisteix. La qüestió és que ben poques persones veuen clar que sigui possible un nou tipus de finançament, molt diferent de l’actual i menys un concert econòmic que només està reservat al País Basc i Navarra, i que en el seu dia, CiU va refusar per considerar que era un sistema anacrònic. Bé, veurem com acaba aquest gran compromís.
Ara estem en el primer capítol d’aquesta nova etapa. La formació del govern que ha de regir els destins del nostre país durant els propers 4 anys. La primera sorpresa ha estat constatar que Artur Mas no havia fet els deures abans de les eleccions. Davant els resultats que pronosticaven totes les enquestes, semblava lògic esperar la victòria de CiU i per tant això permetia tenir programat i planificat la nova estructura de govern, no solament en Conselleries, sinó també en les persones que les havien d’encapçalar.
Pel que hem vist aquests dies, la feina s’ha fet després de les eleccions i amb més dificultats de les previstes. No és estrany en els temps que corren. Acceptar un càrrec de Conseller quan les arques estan buides, i els propers anys seran especialment difícils no entusiasme a gaire gent, i el resultat es tradueix en un retorn de velles cares conegudes per tothom.
La idea de canvi, de moment no es produeix, tot i que està bé la reducció de conselleries. Tenir-ne 3 menys és una bona decisió i fins i tot s’hauria pogut anar una mica més lluny. Ara, s’ha de veure com es constitueix el segon nivell de l’administració, no solament a nivell de cares, sinó també d’organigrama. El compromís de retallar dràsticament l’administració ha de començar pels càrrecs polítics i tècnics.
I deixar treballar, abans de valorar i criticar la feina inicial. Es interessant veure la gran diferència entre prometre uns canvis i ser capaç de dur-los a bon port. La feina és immensa i les expectatives, grans. La crítica de CiU en contra del tripartit ha estat intensa i extensa, i ara toca demostrar, amb fets, com es pot governar el país d’una altra manera.
Per les cares del nou govern , no sembla possible veure grans canvis en el funcionament de l’administració. La meitat del govern ja havia governat , anys enrere, i no s’havia caracteritzat per sistemes de gestió innovadors, austers i eficients. Les cares noves, son força desconegudes i hem de donar un temps prudencial per jutjar-les. Aquest és el gran repte del nou president. Demostrar que la promesa de canvi, és tradueix en fets i funcionaments diferents dels vistos fins ara. Ja tindrem temps de fer les valoracions i crítiques pertinents. De moment , bona sort, pel bé del país.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?