Monday, December 13, 2010

 

EFICÀCIA I AUSTERITAT-art. Regió 7

EFICÀCIA I AUSTERITAT
Aquest dijous es constitueix el nou Parlament, sorgit de les eleccions del 28-N. S’obra així un nou mandat que haurà d’afrontar importants i difícils reptes, enmig d’una de les pitjors crisis financeres de la història, i amb uns interrogants a l’horitzó com , en ben poques ocasions havíem vist.
Es hora de les grans decisions i canvis en profunditat. Res de mitges tintes, ni petites modificacions. Gairebé tot està en qüestió . Ha guanyat CiU i li toca emprendre aquesta tasca, però el mateix haurien d’haver fet altres partits si els resultats haguessin estat diferents.
La mateixa crisis, està modificant les polítiques mundials, i amb elles , les europees , les estatals, i la resta d’administracions. Es en temps de crisis quan els grans canvis es duen a terme. No queda cap altre remei. I ara toca fer-ne, i de molt grans .
Tornant a Catalunya, poc després de la constitució del nou Parlament, es convocarà el debat d’investidura per elegir president en la persona d’Artur Mas. Poc a poc, es van coneixent algunes de les mesures que pensa prendre, i haurem d’esperar uns dies més per valorar-les degudament.
N’hi ha algunes d’interessants com la reducció del nombre de Departaments de la Generalitat. Es vol passar dels quinze actuals a dotze. Ara cal veure quins cauen i quins es mantenen, com s’agrupen o com es separen. De totes maneres, aquesta reducció pot induir a falses suposicions com és un estalvi important en recursos econòmics, o disminució de personal. No necessàriament. Ja ho hem vist en anteriors ocasions com Departaments separats, s’unien, però mantenien tota la estructura antiga, canviant simplement de nom, i mantenint el despatx de Conseller en un edifici i en l’altre.
La reducció aconseguida era realment mínima a nivell econòmic i funcionarial. No és fàcil canviar l’estructura d’una administració que porta ja trenta anys de funcionament. Aquí és on veurem l’eficàcia i l’austeritat del nou Consell Executiu. Rebaixar en una quarta part el volum d’una administració es diu amb quatre paraules, però dur-ho a la practica suposa una autèntica revolució.
També s’ha promès anul•lar el que queda de la llei de successions, i aquesta decisió suposa deixar d’ingressar quatre-cents milions d’euros. Poca broma. Algun dirigent de CiU ha manifestat que es compensarà aquesta pèrdua, amb la disminució de càrrecs polítics i de confiança del govern. Puc assegurar que els comptes no quadraran, i per algun altre lloc s’hauran de retallar despeses per poder equilibrar balances.
Igualment s’està canviant el concepte de concert econòmic promès per una mena de pacte fiscal nou, que no se sap ben bé en què consisteix. En fi, donem temps al nou govern i confiem en caminar per vies sòlides i ben traçades.
El nou govern, i més en les condicions actuals, tindrà confiança durant un llarg període perquè tothom és conscient de les dificultats en tots els àmbits. Es un bon moment per impulsar canvis en profunditat. Si van en la bona direcció seran acceptats, i la bona direcció és que tot estigui presidit per l’eficàcia i la austeritat. Es hora de replantejar “serveis exteriors”, ajuts i inversions en temes “poc productius” i una gran transparència en totes les decisions. Poca propaganda i molt bona gestió. El compte enrere, just comença ara.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?