Tuesday, September 21, 2010

 

PROTECCIÓ ESPÈCIES NOSTRES

PROTECCIÓ ESPÈCIES AUTÈNTICAMENT NOSTRES.
Sovint llegim en revistes especialitzades, o en algunes pàgines de diaris, les espècies que estan amenaçades a tot el món. Es lògic preocupar-se per la degradació que està sofrint el planeta i les conseqüències de tot ordre que pot comportar.
I la immensa majoria ens imaginem que el perill és llunyà, que les espècies son exòtiques, i afecten grans animals , perseguits pels amants de la caça exòtica o per la riquesa de la seva pell o altres elements del seu cos.
Però, al final, tot està en perill , fins i tot espècies ben a prop nostre, i que en ben poques ocasions els hem prestat atenció o n’hem tingut coneixement. Aquest és el cas, dels crancs de riu, o les petxines autòctones de les nostres rieres i torrents. He de dir que coneixia bé els crancs de riu, des de petit, perquè n’havia anat a buscar en algun rec a prop de la Riera de Merlès, a l’alçada de Puigcercós, però en canvi no sabia que tinguéssim petxines en el nostre territori. I sí, en tenim, i de ben curioses.
I lògicament ,amb la presència massiva de gent per tots aquests indrets, aquestes espècies estan sèriament amenaçades, tant per les persones com per la introducció d’altres espècies que entren en competició amb les autòctones i les posen en perill d’extinció.
Tot això, ho he après, no en llibres, sinó d’una entitat que tenim al Lluçanès, tocant el Berguedà. Concretament a Santa Maria de Merlès, hi ha una representant de la “Associació de defensa i estudi de la fauna i flora autòctona” ( ADEFFA), la Núria Valls Granero, que viu a Camadoca i ha convertit la casa en un centre d’estudi d’aquestes espècies nostres, que si ningú se n’hagués ocupat a dia d’avui pràcticament ja serien història.
Com a biòloga, s’ha entregat a l’estudi i preservació de les dues espècies ,abans esmentades i d’algunes altres que de moment no seran objecte d’aquest article. M’interessa especialment donar a conèixer aquesta feina perquè una mica entre tots hem d’intentar que tingui èxit i puguem passar a les generacions futures, una riquesa que encara tenim i que en poc temps podríem perdre.
Ja he dit que de petit havia contemplat un gran nombre de crancs de riu. Una espècie pròpia d’aquí i que vivia en tot un seguit de rieres i rierols. Mai havia vist petxines aquí, fins que la Núria Valls me’n va mostrar unes quantes. Després de quedar bocabadat, em vaig interessar pel seu treball i és lògic que els alcaldes de la zona l’ajudem a salvaguardar aquest patrimoni natural.
També ho ha fet la Generalitat o alguna entitat privada, concedint ajuts per poder investigar i facilitar la reintroducció d’aquestes espècies en llocs on ja havien desaparegut.
I la setmana passada vaig tenir una trucada per posar a l’abast dels nostres ciutadans el coneixement d’aquest treball i els resultats obtinguts. Mitjançant un ajut públic, es podrà muntar una exposició itinerant, que ens permetrà contemplar la delicada feina de protegir , salvaguardar i reproduir unes espècies , altament amenaçades. Hi ha la previsió de que aquesta exposició estigui uns dies a Prats, altres a Lluçà i finalment a Borredà, però amb ànim d’estar oberta a d’altres municipis, o com a mínim facilitar l’intercanvi d’informació i documentació amb tothom qui vulgui.
De nosaltres depèn salvar aquestes espècies. I de nosaltres depèn, l’equilibri d’espècies animals i flora que tenim en el nostre territori. Hem de pensar en els óssos polars, o en els tigres i altres valuoses espècies, en perill d’extinció, al mateix temps que les més properes , com poden ser un modest cranc de riu o una petxina d’aigua dolça. Tant importants son uns com els altres.
Animo, doncs, i felicito la feina que s’està fent a Camadoca, i els bons resultats obtinguts fins ara. Es lògic, agafar el compromís de continuar ajudant ,i llençar un crit d’alerta a les persones perquè no agafin aquestes espècies ni introdueixin fauna d’altres indrets en el nostre territori. Un acte tant senzill , pot suposar introduir uns enemics mortals, per espècies que no poden lluitar contra ells. Ho podrem veure i constatar en l’exposició que l’ADEFFA prepara per dintre de poques setmanes.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?