Monday, May 24, 2010

 

MONUMENTS I MANTENIMENT- art. La Rella

MONUMENTS I MANTENIMENT.
Estem en un país realment privilegiat a nivell de, nombre i diversitat de, monuments. El pas de persones, civilitzacions, invasions, migracions , guerres i religions, ens ha deixat un territori ple de restes de la nostra llarga història. Alguns restes, son molt antics, i en mal estat de conservació, d’altres encara llueixen tot el seu esplendor, gràcies a la protecció que han tingut, o les restauracions que han sofert. En qualsevol cas, hauríem d’estar especialment vigilants a no deixar perdre cap element del nostre passat, més immediat, o més llunyà.
Tot sovint, faig alguns viatges per veure alguns d’aquests monuments, i comprovar el seu estat de manteniment. De poc, serveix restaurar un monument si després no hi ha un pla per conservar-lo i preservar-lo per les properes generacions.
Fa unes setmanes vaig tenir la oportunitat de visitar de nou el Santuari de Lourdes, a Prats. Feia anys de la meva primera visita, i en recordava vagament les seves característiques. M’acompanyava un vell company de partit i de càrrecs institucionals, el qual tenia ganes de conèixer el Santuari.
La nostra visita va coincidir amb algunes altres persones del poble, i com és lògic en aquests ,casos varem demanar informació. D’aquí en va sorgir una llarga i interessant conversa sobre els detalls del Santuari, les millores introduïdes al llarg dels anys i el manteniment de tot plegat. Un exemple esplèndid de com les persones grans poden tenir una gran utilitat i poden fer-se càrrec d’un monument magnífic.
La situació del Santuari, ja de per si, va ser molt ben triada. Es un balcó ideal, per contemplar la bellesa excepcional d’un paisatge immens , variat i ric. Si a més tens algunes persones al costat per ampliar detalls, millor que millor.
I si , a més et fan conèixer racons mig amagats pels forasters, camins per pujar o baixar, escales fetes pels voluntaris, curioses reixes, rocs ben col•locats, i uns jardins que fan goig de veure, encara quedes més satisfet. Aquí es veu la mà, i l’ànima d’una colla de voluntaris, amics del Santuari que fan possible el manteniment de l’església i el seu entorn , en unes condicions excepcionals. Felicitats sincerament a tots els components d’aquesta germandat que es veu estimen el llegat cultural, artístic, religiós i natural que representa el Santuari i el seu entorn.
Una visita que he recomanat a molta altra gent, per tot el conjunt d’elements que s’hi poden contemplar. El primer voluntari que vaig trobar em pensava podia ser el rector, i no va ser ben bé així , però les explicacions rebudes varen ser les d’un guia experimentat. I l’església estava oberta i visitable, fet poc habitual en els temps que corren. En qualsevol cas, ànims i que per molts anys hi hagi una colla d’amics que vetllin per un patrimoni com aquest.
I pocs dies després vaig visitar un altre monument excepcional. El Monestir de Lluçà. També feia una dotzena d’anys que no hi havia estat, i el meu record flaquejava respecte alguns detalls del claustre i l’església. En fi, un monument de primera divisió, digne de ser preservat pels segles dels segles. I també , magníficament mantingut i explicat . Sóc dels convençuts que si invertim diners en monuments, s’han de poder posar a l’abast de tothom, mitjançant guies i activitats en el seu interior.
Aquest és el cas. Un magnífic guia, i un bon programa d’activitats al llarg de l’any i molt especialment a partir d’ara. Acabo de rebre informació sobre el segon cicle dels Sons de la Terra, el qual ha programat pel proper dia 6 de juny una actuació de Rosa Zaragoza acompanyada de Mamà Landà Mundé. Una excel•lent iniciativa per compaginar art arquitectònic amb art vocal. Felicitats també als organitzadors i espero poder gaudir d’aquest cicle.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?