Tuesday, April 06, 2010

 

LIDERATGES A DEBAT- art. Regió 7

LIDERATGES A DEBAT.
A punt d’entrar en una nova campanya electoral, en aquest cas , per les eleccions al Parlament de Catalunya, a celebrar a finals d’octubre o primers de novembre, queda clar que el tema de lideratge ocuparà un lloc essencial en el conjunt de propostes i programes electorals.
I és que estem vivint una autèntica crisis de lideratge a molts nivells i en molts àmbits. Només falta mirar cap Europa, o cap a d’altres països i organitzacions com Nacions Unides. Arreu es troben a faltar persones amb les idees clares, amb autoritat i amb capacitat per crear consensos i estratègies conjuntes.
No és fàcil trobar líders, conformar equips de govern i impulsar noves vies de desenvolupament i riquesa. Aquest és el principal repte dels partits, especialment d’aquells amb possibilitats de governar, i de ostentar la presidència. A Catalunya, vistos els resultats d’aquests trenta anys, des de la recuperació del nostre autogovern, queda clar que la presidència és cosa de dos, el candidat de CiU o el del PSC.
Arribem a la nova contesa electoral, amb un mapa polític força similar al de les anteriors, tot i que no queda clar si el nombre de partits s’incrementarà, i quin efecte poden tenir sobre la resta de forces polítiques. Caldrà esperar encara unes setmanes per veure si s’aclareix aquest panorama.
El que sí queda clara és la confrontació entre Artur Mas i José Montilla, per la presidència de la Generalitat. Tenim un avantatge i és que tots dos son ben coneguts i tots dos han exercit durant anys, diferents càrrecs polítics de gran rellevància. I això alguns semblen voler oblidar-ho.
En aquesta precampanya dona la sensació que des de CiU es vol aparentar la presentació d’un nou candidat. No d’algú que ha tingut uns bons resultats electorals, en el passat recent, però ha estat incapaç de forjar un pacte de govern. O que va estar en governs presidits per Jordi Pujol, amb càrrecs de primer ordre, i per tant corresponsable de les coses positives, però també de les negatives que varen succeir.
No deixa de cridar l’atenció les crítiques a les mancances del país en matèria d’infraestructures, equipaments i serveis, quan molts d’ells son conseqüència de les decisions preses en anteriors legislatures. Sempre som hereus del passat, i en aquest cas, el passat va ser llargament protagonitzat per CiU, i per tant per Artur Mas.
I el present està en mans del president Montilla, un polític experimentat que ha estat en els diferents nivells de les administracions. Quan es tracta amb ell de seguida es nota l’haver estat alcalde. La proximitat i la importància per les coses petites, es compaginada per la visió dels grans temes, fruit d’haver estat Ministre. Per tant, decisions per les coses diàries i programació per les coses a mig i llarg termini.
Confrontarem, doncs, dues visions molt diferents, tant a nivell teòric com personal. Ningú podrà dir que els programes s’assemblen o que son lideratges semblants. Si un repte ha aconseguit el president Montilla, és acabar el mandat amb una valoració força diferent de com el va començar. La seva serietat, rigorositat i proximitat l’han fet mereixedor d’una gran confiança. I el paper de liderar la Generalitat, i representar-la amb tota dignitat i fortalesa, front propis i estranys ha estat més que demostrat. Comença l’important repte de revalidar aquesta confiança.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?