Wednesday, December 16, 2009

 

DESPRES DE LES CONSULTES

DESPRÉS DE LES CONSULTES
Prop de 170 municipis es varen pronunciar el passat diumenge, entre els quals la ciutat de Solsona. Els resultats ja son coneguts de tothom i per tant no cal tornar-los a recordar. Simplement dir que van entre un 25% i un 30%. Resultats respectacles com ho son els promotors i participants. L’independentisme va promoure aquestes consultes, i la força que té està plasmada en aquests resultats. Alguns pretenen apropiar-se aquest moviment i és lògic que hagin aparegut les primeres discrepàncies.
La pregunta, de totes maneres, és pertinent. I ara, què ? Doncs, poca cosa ha canviat respecte la setmana passada o el mes passat. S’ha constatat el percentatge de vot independentista, i la transversalitat del mateix. I la desaparició de la por a parlar obertament d’independència, encara que no es defensi aquesta opció com és el meu cas.
Es evident que alguns dels comportaments dels partits estatals han ajudat a incrementar el nombre de descontents, i que existeix un ànsia per manifestar aquesta indignació. Molts d’aquests vots segurament han vingut per aquesta banda, però tot i les queixes fonamentades, s’ha de tenir perspectiva de futur i pensar en sortides més adequades en un món global com en el que estem.
Ho veiem en tots els àmbits de la vida pública i privada . La unió fa la força i només integrant-nos en àmbits més grans es pot tenir veu i poder suficient com per encarar els reptes de futur. D’aquí va néixer la Unió Europea, i fora d’ella no hi ha futur. Si això és així, i les regles de joc estan perfectament delimitades, el que toca és tenir un millor encaix a Espanya.
I per tenir un millor encaix, res més adequat que apostar pel federalisme. Es el que hem decidit els socialistes. No és ni serà fàcil, perquè per federar-se convé que tots ho vulguin fer, i continua havent-hi tics centralistes en bona part dels partits estatals. De totes maneres a nivell del partit socialista es va fent camí, poc a poc, però de manera constant.
L’estat de les autonomies ja té una base de component federalista. El que cal és anar molt més lluny i garantir-ne la continuïtat i l’impuls. Podem pensar que no s’arribarà mai a cotes de repartiment de poder existents en països federals, però ens hi estem acostant, ni que sigui a empentes. Ara mateix, la Generalitat, alguns ajuntaments i les Cambres de Comerç, entraran en la gestió de l’aeroport del Prat, la infraestructura més gran del país. Es un avenç, com ho ha estat la gran inversió feta en la Línia 9 del metro de Barcelona. I com passa en altres grans inversions per tot el país.
Les coses es poden veure de diferents maneres. El cert és que hi ha moviments clars per dotar Catalunya de més i millors eines per encarar el futur. No solament a nivell financer, sinó també polític. Ara depèn de nosaltres el bon ús que en fem. I reclamar la transformació de l’estat cap un sistema federal és una de les prioritats que hem de tenir. I el nou estatut va en aquesta direcció. Per tant, defensem la seva constitucionalitat i fem-lo complir com llei vigent que és.
Aquesta és la via elegida pel president de la Generalitat i crec que està complint els seus compromisos amb una fermesa i contundència ben evidents. D’aquí que creguem millor la via federalista que no pas la independentista.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?