Thursday, September 03, 2009

 

PANORAMA DESPRES DE LA BATALLA

PANORAMA DESPRÉS DE LA BATALLA.
Es un títol suposat, però dona una imatge força real del panorama que aquests dies es pot contemplar al llarg de tota la Riera de Merlès. Un estiu més, però aquest en especial ha estat desastrós per la Riera. Segurament la crisis econòmica ha ajudat a omplir més que mai de cotxes, banyistes, gent de paella, d’entrepà o de prendre el sol, etc.
El resultat el tenim a la vista amb centenars i centenars de tota mena de deixalles, escampades per una àmplia zona , a banda i banda, i al llarg de més de 20 quilòmetres. Un volum enorme, amb un pes de vàries tones, que ha quedat com a mostra del comportament incívic de centenars de persones que cada setmana han anat a la Riera.
Durant l’estiu he donat vàries voltes per la Riera, des de l’Hostalet fins a Sant Cristòfol, i veritablement hi havia dies en que els cotxes es comptaven per centenars. També hi ha hagut alguna concentració de persones d’altres països que han trobat en algun dels gorgs un lloc apropiat per banyar-se i fer-hi alguna de les cerimònies tradicionals, amb espelmes, menjar, etc, que després quedaven en l’indret escollit.
Sigui com sigui, s’ha de buscar i trobar una solució a la disbauxa, de cara l’any vinent. No pot ser que bona part dels usuaris de la Riera, tinguin el costum de llençar les deixalles, en comptes de tornar-les a casa, o de penjar les bosses en algun arbre o sota alguna boixera pensant que algun àngel de la guarda les passarà a recollir.
I els àngels, ara, hauran de ser els ajuntaments. Per la part que em toca, com alcalde de Borredà, estem estudiant la manera de recollir i netejar tot el nostre tros que son més de 8 quilòmetres. Estem parlant de molta feina i un elevat cost, però amb la dificultat afegida de que no és fàcil trobar qui faci aquesta feina.
S’han d’anar buscant totes les deixalles, recollir-les, carregar-les i portar-les cap a contenidors especials o directament a l’abocador de Berga. I fer-ho el més aviat possible perquè aviat estarem a l’hivern, o algunes pluges intenses poden ajudar a escampar encara més tota la brutícia.
I l’ideal seria fer-ho conjuntament els ajuntaments afectats. Tots petits i amb pocs recursos, i demanar a la Generalitat que pagui el cost. Al cap i a la fi, va ser la Generalitat la que va aprovar la qualificació de Espai Natural a bona part del recorregut.
Sempre hem tingut problemes per obtenir ajuts, i després dificultats per cobrar-los i justificar-los, perquè si cal contractar una empresa especialitzada el cost pot ser prohibitiu.
En resum, qui visiti la Riera tindrà una imatge de que el nostre país està lluny de la sensibilitat per la natura. I que podem declarar zona protegida a un determinat territori, però després no enviar-hi personal, que supervisi i controli el bon ús d’aquest indret. I una vegada embrutat, tampoc es faciliten ajuts per netejar-lo. Massa contradiccions entre el que es predica i el que es realitza.
En tot cas, i un any més, tocarà els ajuntaments destinar esforços, recursos i personal per deixar la Riera neta si volem protegir-la i que la gent que vingui vegi un dels paratges més naturals i bonics de Catalunya. Qui vingui ara, tindrà una brutal lliçó de com no s’ha de comportar la gent . Veiam si algun dia aconseguim conscienciar a la gent, o castigar-la durament. I és que en pocs dies començarem la campanya dels bolets. Una altra prova dura per la natura i pels qui apostem per fer-ne un bon ús.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?