Tuesday, March 10, 2009

 

DISPUTES TERRITORIALS

DISPUTES TERRITORIALS
En temps de crisis les iniciatives i interessos dels diversos territoris esdevenen més susceptibles d’acabar en disputes i reivindicacions contundents. Ho veiem ara amb la proposta d’aeròdrom corporatiu, però ho constatarem en moltes altres infraestructures i equipaments, propis d’una regió.
Es lògic que cada capital, i el territori que aplega, prengui posicions sobre els grans temes perquè d’això en depèn el seu pes i capacitat de lideratge futur. I no estem encara en una situació de col•laboració i cooperació entre comarques sinó en una posició de tempteig. De mostrar i demostrar la capacitat d’influència ,envers el govern de la Generalitat o el govern central, per després reivindicar un major pes en la organització territorial de Catalunya.
De fet la organització regional es va fent realitat, sense grans anuncis ni grans desplegaments, però poc a poc va esdevenint realitat, per medi de la descentralització i desconcentració del poder de la Generalitat. En el nostre cas, en el marc de la Catalunya Central, ja hi ha força serveis que no obliguen a anar a Barcelona sinó que poden ser negociats i acordats en l’àmbit regional.
Previsiblement en un parell d’anys tots els departaments poden haver descentralitzat els seus serveis i fer que el país arribi a un grau de descentralització adequat. I aleshores arribarà la pregunta. Cal anar més enllà? Hem de constituir les regions en demarcacions electorals ? Ens posarem d’acord sobre un mapa polític?
Aquí molts tenim els nostres seriosos dubtes. Una cosa és la organització administrativa del país i una altra variar la organització política, en regions, modificant el mapa electoral, la composició del Parlament, etc.
Per les enquestes a la gent, i pel posicionament de molts alcaldes i càrrecs institucionals no sembla que aquesta proposta trobi el consens ni es vegi com una necessitat imperiosa perquè el país pugui funcionar millor. Aleshores, cal ficar-se en aquest embolic?
Semblaria que no. Que es pot pensar en una organització territorial de la Generalitat, descentralitzada, sense tocar l’àmbit polític ni , en aquest cas les Diputacions que podrien continuar funcionant en el seu àmbit provincial. Això evitaria molts problemes i moltes discussions, i no trencaria l’actual funcionament de cap de les institucions al servei del país.
La Generalitat milloraria el seu funcionament perquè aproparia els serveis als ciutadans i les Diputacions continuarien ajudant els ajuntaments de la seva província, sense més problemes. Les circumscripcions electorals al Parlament , al Congrés i Senat serien provincials i no complicaríem el funcionament ni la representació del país amb altres divisions que necessàriament comportarien conflictes entre comarques de la mateixa regió. Després d’anys de parlar-ne, potser és més pràctic optar per aquesta solució que no pas buscar-ne d’altres de més complicades i difícils d’aplicar.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?