Tuesday, October 21, 2008

 
TURISME.: DOS BRAÇOS I UN SOL CAP.
Al Berguedà, alguns tenen tant afecció a criticar el que s’ha fet o es fa que , sovint, es busquen les excuses més peregrines per culpar del mal funcionament d’un sector en concret.
Aquest és el cas del turisme comarcal i la seva promoció per medi de dos consorcis: el de l’Alt Berguedà i el del Baix Berguedà o Parc Fluvial. Pels no enterats, si en queda encara algun , a aquestes alçades, hem de dir que aquesta distribució fou estudiada, consensuada i promoguda pels propis actors de cada sector, sense cap imposició ni de la Diputació ni de cap ajuntament , en concret. Hi varem arribar pels nostres propis medis mentals, tècnics, humans i materials.
La Diputació de Barcelona, simplement es va limitar a posar els mitjans perquè nosaltres, és a dir, la comarca decidís. I varem decidir crear dos òrgans de gestió. El de l’Alt Berguedà amb un potencial i una vocació clarament turística. I té la seva lògica quan en aquest territori s’hi ajunten des del Pedraforca, a les Fonts del Llobregat, el Cadí Moixeró, Coll de Pal, el Catllaràs, rius, i rieres i rierols, monestirs, esglésies, petjades de dinosaures, antigues mines, boscos immensos i fauna salvatge i diversa, entre molts altres atractius. I d’aquí se’n derivaren disposar de restaurants, hotels, cases de turisme rural, etc,etc,
El Baix Berguedà, es va decantar més cap el projecte colònies industrials, creant el consorci del Parc Fluvial, amb una dependència molt menor del sector turístic, i no per això carent de grans atractius arquitectònics i paisatgístics en tota la seva àrea. Però , també és cert que no té ni els mateixos atractius que l’Alt Berguedà ni els equipaments i serveis d’aquesta zona.
Davant aquesta realitat evident , palpable i visible, entre tots els agents implicats en aquella decisió, es va acordar conformar dos Consorcis, un a l’Alt Berguedà, dit Consorci Turístic de l’Alt Berguedà, i un altre al Baix Berguedà, sota el nom de Parc Fluvial. I a cadascun li corresponia un gerent, i el seu mínim equip de treball i tots dos coordinats per la presidenta del Consell Comarcal del Berguedà que els presidia tots dos, precisament per garantir l’acció conjunta comarcal i evitar disfuncions, a l’hora de “vendre “ el Berguedà globalment. La Diputació de Barcelona va acceptar i seguir els acords presos per nosaltres, els berguedans, sense imposicions de cap mena.
I els anys han anat passant, i aquella decisió ha estat múltiples vegades contradita, maleïda, i lamentada per alguns sectors. I a cada reunió hem perdut temps i temps, i discussions eternes, que han fet perdre més temps que no pas resultats concrets.
Semblaria que si un cos té dos braços i un sol cap, el cap pot fer funcionar els dos braços sense cap problema especial. A molts ens semblava que tenir dos consorcis i un sol coordinador podia tenir resultats semblants. No fou així per la carència d’una autèntica coordinació, constant i diligent. Podia passar, i ha passat. No per culpa del model sinó de la gestió.
Es el mateix que si en un restaurant la cuina no funciona, el menjador no pot anar bé. Però , és cert que la cuina ha de tenir el seu propi funcionament i el menjador també ,i no per això el restaurant s’ha de convertir en una olla de grills.
Sempre i a tot arreu on s’ha anat , s’ha venut el conjunt de la comarca del Berguedà. El dinamisme turístic de l’Alt Berguedà és molt superior al del Baix. Es evident , i així serà durant anys i anys. Ara bé, ho tornem a repetir, si el gran problema, o el gran desig dels sectors privats, lligats al turisme, és el de tenir un sol òrgan de gestió, estem disposats a facilitar-ho. I quan parlo en plural, és per afirmar-ho en nom dels ajuntaments governats pel PSC. Ni ara, ni mai hem estat cap impediment per decidir el que millor anava a la comarca.
Del que sí estem cansats és de sentir la mateixa música constantment, per part de sectors que al cap i a la fi, aporten menys del 10% de les inversions que el Consorci fa en matèria turística. Els recordo que el 90% prové de fons públics. Amb tot, sempre hem estat oberts al diàleg i als canvis, si estaven ben fonamentats.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?