Thursday, July 10, 2008

 
RETARDS PAGAMENTS I POLÍTICA DE SUBVENCIONS –GENERALITAT.
Uns quants alcaldes estem portant a terme una certa campanya de conscienciació a la Generalitat perquè modifiqui la política de subvencions a pobles petits. Es tracta de que la majoria d’ajuts a pobles de menys de 2.000 habitants puguin arribar al 90% de l’import de la inversió i en alguns casos concrets, a cobrir la totalitat del cost.
Mentrestant no es canviï el sistema de finançament municipal, els petits pobles no poden fer front a percentatges del 30,40 o 50% de les inversions, per fer obres. Els és impossible d’aportar els diners complementaris, sense recòrrer a un endeutament progressiu, i en alguns casos asfixiants.
Es tracta de copiar el funcionament de la Diputació de Barcelona que ha entès el problema i l’ha resolt. En el pla de subvencions de Xarxa Barcelona, la Diputació permet arribar a subvencionar la totalitat de la inversió i això facilita dur a terme qualsevol tipus d’obra , en qualsevol moment.
La Generalitat està lluny de fer el mateix. Es més, té tendència en alguns departaments i serveis a estirar les subvencions per allargar el nombre de municipis a qui donar alguna cosa i després es troben que la majoria no poden gastar els diners perquè no hi poden posar la diferència. Mala cosa per a tots, perquè és enganyar-se mútuament i significa tenir paralitzats molts diners a la espera de que es jusitifiquin les obres o es donin de baixa per falta de justificació.
Ara mateix , a nivell de Departament d’Agricultura, s’han concedit ajuts que s’han comunicat als ajuntaments beneficiats a principis de juliol i voldrien tenir l’obra adjudicada, executada, certificada i pagada a l’avançada a 30 de setembre d’aquest any. Es evident que ni seria legal ni és possible complir aquests terminis. Aleshores , perquè ho fan? Doncs, en part perquè hi ha diner de la UE que costa de gestionar i és molt lent i quan ho tenen tot a punt els ha passat més de mig anys i ja nomès els queda la segona part de l’any per poder enviar els justificants a Brusel.les. Impossible de complir per cap de les parts.
I en aquest moment els ajuntaments petits ja no poden dur a terme obres a càrrec de fons europeus perquè obliguen a avançat la totalitat dels diners que costa una obra i actualment la Generalitat està pagant a 15 i 20 mesos de retard. Ara mateix està pagant les subvencions dels Fons FEDER de 2005. Borredà tenim una subvenció de 2006, que la cobrarem segurament dintre de un any, i vàrem avançar els diners el novembre de l’any passat. Amb aquestes condicions no és viable demanar ni fer servir ajuts d’aquests.
Davant aquesta situació , és evident que fa falta un canvi radical en el funcionament dels departaments de la Generalitat. N’hi ha alguns que son un autèntic maldecap. Per posar un altre exemple. La setmana passada es varen aprovar els plans d’ocupació per aquest estiu. I entre preparar papers i gestionar-los ja et poses a mig estiu, com volen que serveixen per aquest any? No hi ha manera de modificar la burocràcia, ni els terminis ni escurçar gestions.
En fi, seguirem batallant perquè se’ns faci cas. Alguna cosa hem obtingut per part d’algun departament, si bé estem lluny d’on volem arribar. Tot plegat obliga a relantitzar el funcionament i les inversions dels ajuntaments petits . No queda cap altre remei, i esperar que el gran nombre de peticions presentades ,portin a canvis estructurals de tota la administració de la Generalitat. Es el que pretenem els alcaldes de pobles petits.
Joan Roma, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?