Monday, July 07, 2008

 
EL VOT IMMIGRANT
De les moltes propostes i acords que ha pres el Congrés del PSOE, em quedo amb un de realment rellevant de cara el futur : donar vot als immigrants a les eleccions municipals de 2011.
Alguns poden pensar, perquè només a les municipals i no a les generals, autonòmiques i europees. Doncs, perquè en aquest cas toparíem amb obstacles insalvables com son els preceptes constitucionals. Per tant, aquest dret haurà de venir més endavant, amb reformes de més profundidat i a nivell de la Unió Europea. Tard o d’hora ja hi arribarem, mentrestant , les municipals ja representaran un important pas endavant.
I és que ara a les municipals ja es poden presentar i votar els ciutadans europeus, però no els d’altres nacionalitats i continents. Tenim a Espanya 1,3 milions d’immigrants procedents de països no comunitaris, i per tant sense dret a vot, ni per descomptat a ser candidats. Amb la proposta socialista se’ls vol donar dret a vot, sempre i quan hi hagi reciprocitat. Es a dir, donem vots als teus si tu em dones vots als meus. Per entendre’ns es vol tenir garanties de que en els països d’origen dels immigrants també es doni aquest dret als ciutadans espanyols.
La proposta sembla justa i lògica, pensant que tenim més d’un milió de conciutadans repartits per tot el món, els quals podran presentar-se i votar en molts paísos en que ara son convidats de pedra, com els immigrants que tenim per aquí.
I és que una mesura com aquesta és la que realment facilitat la integració i la resolució de molts dels problemes que comporta la concentració de determinats col.lectius en barris , pobles i ciutats.
No hi ha mesura més adient i integradora que la de donar veu i vot a tots els immigrants perquè d’ells dependran molts resultats electorals en molts municipis, tenint en compte que en alguns llocs representen el deu, quinze o vint per cent, ells sols podrien aconseguir un, dos o tres regidors i d’ells dependre el color del govern municipal.
Es lògic que davant aquesta eventualitat els partits mirin d’integrar en les seves llistes, candidats procedents dels principals col.lectius immigrants del municipi, i aquests candidats és lògic que , a part d’ocupar-se els temes generals, també intentin millorar i facilitar la integració dels seus correligionaris.
Una mesura com aquesta, facilitarà i agilitzarà la resolució de problemes i la plena integració dels principals col.lectius presents en el país. Es evident que en quedaran fora algunes nacionalitats per les dificultats de que el seu país accepti la reciprocitat. Dificilment ho veurem amb el Marroc, un dels principals paísos de procedència de la immigració o en altres indrets com Paquistà, o molts dels països subsaharians. Però en canvi és previsible la reciprocitat en bona part de Llatinoamèrica.
I quan s’obre una porta , és més fàcil obrir-ne d’altres. Els nous ciutadans que tenim a casa nostra , és lògic que se’ls hi donen tots els drets, perquè aixì també se’ls pot fer complir tots els deures. Si participen de la vida quotidiana i paguen els impostos com tothom , és bo, que també tinguin tots els drets.
El panorama polític municipal realment serà diferent a les propers eleccions. Veurem propostes, candidatures i programes amb una diversitat mai vista. I , una vegada més, la iniciativa haurà vingut de la mà dels socialistes. Una mesura adequada per forjar un futur més integrador a tots els nivells.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?