Tuesday, May 06, 2008

 
REVISITANT EL MUSEU
Fa tres setmanes, vaig decidir fer una nova visita al Museu Episcopal i veure quins canvis s’hi havien produit, en els prop de cinc anys de la meva darrera visita. D’entrada he de dir que l’exposició sobre el neolític ,just a la entrada era realment interessant i instructiva. Ben feta, ben explicada i atractiva. Com han de ser les mostres en un museu que pretengui tenir un fort caracter pedagògic.
Feta aquesta primera part de la visita vaig continuar tot el recorregut, recordant velles imatges que ja se m’havien esborrat de la memòria. Vaig trobar alguna sala un pel fosca i amb reflexos de llum estranys com per poder llegir les explicacions pertinents.
De fet , la grandària del museu i el nombre de peces exposades és força adequada com per passar un parell d’hores en bona companyia, repassant una mica tot el llegat històric de la comarca.
Amb tot, tant en aquest museu com en altres, veig que la sensibilitat per donar explicacions en altres idiomes és nul.la o gairebé . Es un clar contrast amb el que és habitual en altres indrets, on la aposta per la cultura i el turisme, és decidida i eficaç.
La meva darrera visita a la ciutat medieval de Carcassona, o més recentment a Peñíscola i Morella, contrasten amb la unicitat de les explicacions només en català. I és que si volem posar la nostra cultura a l’abast de tothom, hem de fer-ho en altres idiomes.
Precisament la meva visita al Museu Episcopal va coincidir amb la d’un grup d’alemanys, els quals feien uns comentaris realment sorprenents sobre algunes de les peces exposades ( com les figures de sal, o d’altres) que no sabien interpretar. Portar un guia alemany facilita les coses , però no les resol perquè deixa multitud de coses per explicar.
Ens hauríem d’acostumar a planificar i exposar pensant en termes globals. El turisme és universal i tothom viatja per internet o personalment , per tot arreu. I arriba gent de tot el món a Solsona, i és lògic que visitada la catedral, el casc antic i altres indrets realment interessants de la ciutat, vulguin consumir una mica més de cultura i vagin al Museu.
I aquí haurien de poder fer la visita amb grans facilitats de comprensió. Sigui perquè tot figura en 3 o 4 idiomes, com és ben habitual en molts indrets, o perquè se’ls facilita un aparell – guia per poder fer la visita adequadament bé.
Ara estem parlant del Museu, però el mateix podem dir pel Santuari del Miracle, o altres indrets de primer ordre que conté la comarca i son motiu de visita des d’indrets ben llunyans. Tenim molt per mostrar, és lògic fer-ho de la millor manera possible, i sense cap mena de dubte, fer-ho en l’idioma del visitant, o un que conegui, és fonamental.
Una altra proposta interessant, seria oferir en el marc del Museu un audiovisual de la ciutat de 8 o 10 minuts que permetès encaixar el que es mostra, amb la història de la ciutat al llarg dels segles. Tot s’entendria millor i donaria un caire més atractiu al conjunt. En fi, no invento res, perquè aquests son recursos que podem veure en multitud de monuments i ciutats del món. Però, és que el potencial turístic i cultural de Solsona bé mereix copiar altres experiències.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?