Friday, February 15, 2008

 
EL DIUMENGE DIA 17 - FESTA DE LA MATANÇA DEL PORC.

Un any més i ja en fa més de 34 , Borredà celebra la festa de la matança del porc. Una festa que va començar com tantes altres , perquè una colla d'amics varen decidir matar un porc a la Plaça i menjarse'l entre tots. El porc era regalat per la empresa Catalana de Pinsos, i el que va començar amb uns quants amics, ha passat a ser una festa multitudinària per la gent del poble i de fora.
Al principi es feia el segon diumenge de febrer, però la coincidència amb la festa de l' arròs de Bagà , va motivar passar-la al tercer diumenge. Des de fa una quinzena d'anys aquesta ja és la data oficial.
La festa ha variat amb els anys, sobretot pel que fa l'acompanyament. Durant els primers anys , era únicament la matança en directa i tot seguit es menjava el porc, i des de la entrada en vigència de la Llei de Protecció dels Animals, el que es fa és matar el porc el dia abans i portar-lo en dues peces a la Plaça Major, on es va tallant a trossos i es cuina allà mateix, davant de la gent i tot seguit es serveix entre tots els assistents.
Passats els primers anys, es va afegir una mica de música en directe, per part d'algun acordionista. Després es va organitzar una trobada de colles geganteres, amb un gran èxit durant 4 o 5 anys, i ara hem tornat als orígens amb música de sardanes com acompanyament, i l'esmorzar popular per a tots els assistents.
El porc és donat per la empresa Catalana de Pinsos, i normalment pesa uns 110 o 120 quilos. Els darrers anys, vist que no n'hi havia prou per la gent que venia, l'ajuntament hi afegeix uns 40 o 50 quilos de botifarra negra. Per tant al final es reparteixen uns 150 o 160 quilos de carn de porc. I uns 30 quilos de pa, donat pel forn de Cal Freixa, i l'oli, sal i beguda també li posa l'ajuntament.
També es tradició posar dos o tres focs a la Plaça per poder torrar el pa, i menjar-se'l torrat amb la carn de porc o amb oli i sal.
La festa comença a les 10 del matí i cap a les 12 s'ha repartit pràcticament tot el menjar, de manera que es plega a quarts d'una. Tots els participants a la festa son voluntaris i son els que realment permeten continuar aquesta tradició. No és fàcil trobar gent que el dia abans es dediqui a matar el porc i deixar-ho tot a punt, pel diumenge al matí. I el diumenge , durant 3 o 4 hores la feina és forta, perquè tothom vol arribar el primer a agafar el menjar, de manera que fins no n'han menjat dues o tres vegades no es tranquil·litza el públic.
De totes maneres és una festa ben típica d'un poble de muntanya i és molt poc habitual una festa com aquesta en altres indrets. D'aquí l'interès de l'ajuntament per mantenir-la i continuar-la.
En el futur i en funció de les propostes que puguin sorgir, s'hi posarà algun altre espectacle adient per compaginar amb la festa, tal com s'havia fet amb algun acordionista o amb els gegants. I a diferència d'altres indrets en que cal agafar tiquet i pagar alguna cosa, aquí la festa és totalment gratuïta. El que no fem és publicitat externa. Creiem que qui coneix la festa ja ve i no volem cap atapeïment ni aglomeració perquè la festa perdria el seu encant. Tenir unes 450 o 500 persones a la Plaça Major està bé i omple , però més podria causar col·lapse i d'aquí la estratègia d'organitzar la festa i donar la benvinguda a tothom, però sense fer cap cursa per veure quin any en venen més.
Per tant, qui vulgui venir benvingut serà, i s'ho passarà bé. Es una festa típica i que té les arrels en una de les tradicions més importants del nostre passat rural. Es bo conservar-la i passar-la a les generacions futures.
Joan Roma i Cunill, Alcalde - President de l' Ajuntament de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?