Tuesday, September 25, 2007

 
FA FALTA UN PLA COMARCAL DE RESTAURACIONS
Des de l’inici de la democràcia municipal, l’any 79, s’han dut a terme un considerable nombre de projectes de restauració de monuments arquitectònics , impulsats pel Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona, per part també del Departament de Cultura de la Generalitat, i d’algun ajuntament, directament, encara que ben pocs s’ho han pogut permetre degut als escassos recursos disponibles.
Arribats aquí, ens hauríem de preguntar si les actuacions dutes a terme han estat les més essencials i prioritàries, o pel contrari s’han fet aquelles que han tingut algun “padrí “ . I dic algun padrí en el sentit positiu del terme. Que hagin tingut persones, entitats o institucions que les hagin valorat i lluitat per la seva preservació. Això suposa que no sempre s’hagi actuat sobre les de més valor sinó sobre les més afortunades a nivell de defensors.
El conjunt d’obres a preservar a la comarca del Berguedà és enorme i molt variat. Intentar fer-ho ,sense ordre ni concert, porta al caos , i a perdre temps en uns, mentrestant es perden uns altres. Hi ha un considerable nombre de monuments en procés irreversible de degradació. El compte enrere per la seva desaparició ha començat i sinó s’hi actua , ja no hi arribarem a temps. Però ,qui té un pla ? Cada ajuntament hauria de tenir-ne un del seu municipi, i la comarca, un de global. De moment, son molt pocs els ajuntaments que el tenen, i la comarca , en cap cas. Seria hora de tirar-lo endavant, amb ajut de la Diputació i la Generalitat.
Elaborar un pla de restauracions, ampli, detallat i consensuat que servís per demanar actuacions de totes les administracions ,seria de gran ajut per evitar la situació anàrquica actual. I aquesta situació deixa múltiples monuments oblidats, i sense opció de ser preservats i salvats d’una propera desaparició que ,després, tots lamentarem.
Les inversions en restauracions son clarament insuficients, i no es compleixen normatives vigents, en matèria de destinació de l’1% cultural , a la preservació de bens històrics. S’ha d’exigir aquest compliment i disposar una programació que comenci pels de major necessitat i urgència.
I aquestes inversions tenen una gran rendibilitat des de tots els punts de vista. En primer lloc patrimonial, però tot seguit , cultural i turístic. Cada vegada més la gent es mou per veure cultura i les rutes monumentals tenen i tindran un paper decisiu en el futur dels territoris. Es, doncs, una bona inversió com ja es pot constatar en els monuments restaurats per la Diputació de Barcelona que , a més, es poden visitar amb guies qualificats.
Però , tornant, al principi, i per evitar continuar anys i anys amb la situació actual, o elaborem un pla de restauracions o molts monuments quedaran en terra de ningú. Si som conscients d’aquesta necessitat caldria una iniciativa institucional que endegués el procés de catalogació i priorització per presentar-lo a les institucions provincials , nacionals i estatals per dur-lo a terme. Seria una excel·lent sortida per a tots i primaria l’interès històric per davant del local , o particular. I aprofitaríem molt millor els recursos existents en aquest apartat.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?