Monday, August 20, 2007

 
PERSONES O TERRITORIS
Portem ja uns anys immersos en un difícil debat sobre si les inversions han de ser contemplades en relació a les persones , o als territoris. Aquesta polèmica se centra sobretot en les inversions estatals, però poc a poc anirà ampliant-se a nivell autonòmic.
I francament ,considero que la política ha d'estar al servei de les persones. I totes les inversions han de ser contemplades en base aquesta premissa. I no és lògic establir percentatges anuals tancats perquè els períodes de inversió han de ser necessàriament molt diferents en funció de les circumstàncies.
Ara mateix, estem en plena discussió sobre les inversions a Catalunya en ferrocarrils, en infrastructures elèctriques o d'altres tipus. El que hauríem de reclamar és una atenció preferent a tots els serveis essencials directament proporcional al nombre de persones afectades o , més ben dit, beneficiàries d'aquests serveis. I si durant uns anys, els percentatges d'inversió han de ser molt més elevats que els de població, actuar en conseqüència , sense por a les crítiques .
Soc conscient que és fàcil dir-ho i complicat dur-ho a terme. Tant la posició del PP com la dels governs autonòmics fa complicada una actuació estatal que serveixi per reequilibrar forces i potenciar les especificitats de cada lloc. Però de fet aquesta ha de ser la principal funció d'un govern central. I ara, hi ha massa entrebancs perquè la política general faci el seu treball.
Però cap aquí s'ha d'anar sinó es vol perdre el nord de la lògica política. Si Catalunya ha exercit de motor de la economia de tot Espanya, és lògic dedicar-hi els corresponents esforços inversors perquè no deixi de ser-ho. I no fer-ho seria suïcidi per a tots. I jo no crec en complots ni en decisions preestablertes de animadversió en contra nostra. No hi ha res pitjor que inventar-se enemics. I estem en un mateix Estat per tot el bo i tot el dolent que això representa i no s'albira cap canvi ni a mig ni a llarg termini, immersos com estem tots plegats en la Unió Europea.
Si això és així, el lògic és potenciar cada població perquè pugui continuar en plenitud de condicions el seu desenvolupament. I és el que li correspon a Catalunya. Durant anys hi ha hagut una deixadesa inversora de l'Estat cap aquí. Podem discutir sobre les culpes i raons d'aquesta política. Crec que ha estat resultat de dos factors alhora. El primer , una mirada excessivament centralista del país i la política, de manera que s'ha cregut millor afavorir les inversions radials , a partir de Madrid. El segon factor, ha estat una falta de habilitat negociadora del govern català i una mirada curta sobre com calia actuar. Per tant , culpa de les dues parts.
Feta aquesta constatació, queda clar que toca atrapar el temps perdut i posar-se al dia, i això requereix explicar-ho a tot arreu. Si a Catalunya hi vivim prop de set milions i mig de persones, cal destinar-hi els recursos corresponents i preparar-se per l'arribada de més gent. Però, no només hem de parlar dels serveis que necessiten aquestes persones, hem de parlar molt especialment de la potència industrial , turística, de serveis, etc, per garantir que el país continuï sent un motor de tot l'Estat. I això tant important és per nosaltres com per Madrid. Sinó s'ingressen impostos no es poden repartir, i per tant la riquesa , primer s'ha de crear per poder-la repartir.
Sincerament crec que aquest missatge l'ha entès el president del govern i actua en conseqüència, malgrat tota la demagògia que s'hi pot fer des de tot Espanya. No és fàcil dir que ara toquen 8 anys de inversions molt potents a Catalunya , per no haver-les fet en anys anteriors i perquè el país continuï la via capdavantera . Tothom ho vol ser ni que sigui de paraula.
I en aquest panorama és indispensable l'existència de partits estatals, amb visió de conjunt, dintre dels quals actuïn forces territorials per evitar decantaments no desitjats cap un indret o un altre. D'aquí la plena conformitat en el paper que el PSC juga en aquest difícil panorama polític.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?