Tuesday, November 28, 2006

 
L’HORA DELS AJUNTAMENTS.
El 27 de maig de l’any vinent tindran lloc les vuitenes eleccions democràtiques als ajuntaments. Es compliran, doncs, 28 anys de vida municipal, intensos i extensos en tots els sentits. Sense cap mena de dubte el país seria radicalment diferent sense la transformació que han protagonitzat els ajuntaments, malgrat els escassos recursos i competències que se’ls hi ha donat.
I tot indica que l’època de descuit toca a la seva fi i que els ajuntaments tindran l’atenció i els recursos que es mereixen ,i sobretot que necessiten.
La creació de l’ Estat de les Autonomies ha fet passar a un segon terme els ajuntaments que sempre han hagut d’esperar millors temps per guanyar protagonisme. I ara els hi arribarà de la mà d’una nova llei de bases de règim local que s’està redactant a nivell estatal i que significarà posar el dia la Constitució Municipal. Ja era hora, perquè la realitat d’ara és radicalment diferent de la del 79 quan varen tenir lloc les primeres eleccions municipals.
I és que tot ha canviat i la feina municipal n’és una prova evident. Els primers ajuntament tenien poques competències, pocs serveis i poques obligacions. Ara pràcticament tot es mou al voltant d’ells. La gent sempre va a l’ajuntament quan alguna cosa no funciona ,sigui competència municipal o no. Es la administració que té més a prop i més a mà per queixar-se o reivindicar.
Fa anys que els alcaldes ens queixem de no rebre l’atenció necessària per donar un bon servei als nostres ciutadans. Ni tenim suficient personal, ni diners ni competències per fer funcionar un poble com cal. I la improvisació té límits i ja no dona per més.
Conscients d’aquestes carències finalment tant el govern central com la Generalitat han començat a fer canvis importants. En el nou Estatut ja queda establert que no es podran fer lleis que posin obligacions als ajuntaments, sense els recursos pertinents. Fins ara ,era tot el contrari. La Generalitat manava i pagaven els ajuntaments. Això s’ha acabat.
A nivell estatal els increments de diners cap els ajuntaments han anat creixent any rere any i pels propers anys es preveu arribar a cotes molt més elevades, en diners, però també en competències i autoritat. I en aquesta matèria disposar d’una nova llei general facilitarà molt les coses, perquè reflectirà les necessitats actuals dels municipis. I ara un ajuntament és una autèntica empresa de serveis. I com tot empresa necessita personal administratiu, tècnic, de gestió i seguretat.
També es modificaran els òrgans de govern i poders de decisió per fer-los més àgils i operatius, preservant el caràcter públic i les garanties de transparència i control per part de la oposició. En fi, finalment es modernitzarà l’aparell municipal al complert, que prou falta li feia.
Davant aquest panorama engrescador seria bo trobar una nova generació disposada a participar en la vida pública municipal. Res millor per canviar un poble que fer-ho des de l’ajuntament. Sovint és fàcil criticar l’ajuntament, però el més positiu és entrar-hi i fer les coses com voldríem que es fessin . Un poble pot canviar radicalment en funció de qui estigui al capdavant del govern municipal i fan falta noves persones per presentar noves candidatures i substituir les existents.
Des del PSC animem als joves i a tota aquella altra gent que participa en entitats, associacions i clubs a elaborar candidatures municipals i entrar a l’ajuntament. Es la millor manera de treballar pel conjunt del poble i fer-ho en millors condicions de com ho hem hagut de fer fins ara. El Lluçanès ha estat una comarca difícil pels partits d’esquerres i molt especialment pel socialista. Ara s’obre una nova etapa a la Generalitat amb molt bona sintonia amb els ajuntaments i especialment amb els més petits. Es un bon moment per animar-se a participar. Totes les aportacions seran benvingudes.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?