Friday, April 07, 2006

 
ESTRANYA SITUACIÓ
Tenir el primer govern de coalició a la Generalitat provoca situacions novedoses que no s’havien vist anteriorment durant el llarg període de govern de CiU. De fet tot i ser aquesta coalició dos partits independents, el lligam era tant estret i totalment dominat per la figura de Jordi Pujol que mai s’havia qüestionat el seu lideratge ni la seva acció de govern.
Una altra cosa passa quan en el govern hi participen tres partits, amb criteris i visions força diferents, tant a nivell de país com de societat. No és estrany ,doncs, que apareguin discrepàncies i diferències en molts dels temes que han de tractar i decidir.
El que seria greu és que aquestes discrepàncies portessin a la paralització de l’acció de govern o a mesures contradictòries entre uns departaments i altres. Això no passa, perquè ,malgrat les diferències s’acaba imposant una determinada decisió, consensuada entre tots.
Els dos primers anys de govern han estat ,en aquest sentit, fructífers perquè s’han dedicat a posar al dia la administració, a modernitzar-la i a dotar-la de plans i projectes pel futur proper. He estat testimoni de situacions força increïbles de falta de planejament i perspectives per part de la majoria de departaments. L’esforç per canviar aquesta situació ha estat esgotador, però calia fer-lo si es volia enfocar la nova etapa amb garanties de èxit.
Els fruits es comencen a veure a tots els nivells. I ben aviat es comprovarà la solidesa dels fonaments del govern en totes i cadascuna de les matèries de les seves competències.
Amb tot, periòdicament sorgeixen entrebancs o situacions estranyes que perjudiquen la visió individual i de conjunt del govern. Massa sovint es proclamen públicament diferències que haurien de ser tractades i resoltes privadament. La gent ni està habituada als governs de coalició ni troba bé que càrrecs del mateix govern opinin diferent sobre temes essencials.
I pels qui portem ja molts anys en governs municipals, sabem que hi ha dos cops a l’any on el govern demostra tenir coherència i fortalesa. Es tracta dels plens de ordenances i el de pressupostos. Si un govern de coalició passa els dos exàmens, vol dir que té una bona salut i pot continuar endavant. Si, en canvi, algú es desmarca en aquests temes essencials la fortalesa trontolla i el futur no és ni clar ni segur.
A nivell de Generalitat, ara tenim una sensació estranya. Ve un repte més important que el de impostos i el de pressupostos. Es tracta del nou Estatut. El major repte d’aquest govern i de tots els anteriors des de l’any 80, i el govern de coalició no hi va unit. Què passarà? Encara no se sap el resultat final fins que no es celebri el referèndum i s’hagi demostrat el posicionament de cada partit. Però és evident que la situació és estranya i excepcional.
Que el nou Estatut és molt millor que l’actual és evident per a tothom. Que hi ha quatre partits que han demostrat voler-lo, també. Però ara arriba l’hora de veritat definitiva. Un govern ha de donar exemple de coherència i fortalesa als ciutadans i animar a una participació massiva en la consulta popular. Veurem com es resolt aquesta estranya situació.

Joan Roma i Cunill, diputat al Parlament pel PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?