Friday, October 06, 2017

 

EL TC SUSPÈN EL PLE DEL PARLAMENT - art. blogesfera socialista


EL TC SUSPÈN EL PLE DE DILLUNS, A PETICIÓ DEL PSC.
La rapidesa de decisió del Tribunal Constitucional, ha agafat per sorpresa als partits independentistes, i ha motivat un seguit de preguntes. Alguns de vosaltres m’heu demanat com és que el TC ha suspès un Ple, quan encara no estava convocat ? Doncs bé, no estava convocat formalment, però la Mesa del Parlament ja havia aprovat l’Ordre del Dia, i la seva convocatòria, per tant , l’acte administratiu ja estava executat. D’aquí que el PSC demanés, no tant la suspensió del Ple, sinó treure el punt de l’ordre del dia, en que es preveia debatre i aprovar la DUI ( declaració unilateral d’independència).
El TC, no ha anat a filar tant prim, i ha decidit, ras i curt , suspendre tot el Ple. Vull recordar que, una vegada més, els lletrats del Parlament havien advertit de la il·legalitat de la convocatòria, que suposava desobeir el mandat del TC, i per tant cometre un delicte, de caràcter penal.
Per tenir una major comprensió de tot el funcionament del Parlament, així com de tot el que està passant, tinc previst convocar per després del pont del Pilar, un Consell de Federació extraordinari, convidant a venir al diputat David Pérez. Es el nostre representant a la Mesa del Parlament. La Mesa està composta per 7 membres ( 4 de Junts x Sí, 1 de C’s, 1 del PSC, i 1 de CSQP).
Podria passar que tot i la suspensió, els grups independentistes, volguessin celebrar el Ple, al qual no hi podrien anar cap dels altres grups. Entenc que la suspensió obliga també a no assistir-hi ni als Lletrats, ni a cap dels funcionaris del Parlament. Ara bé, algú pot pronosticar, què s’atreviran a fer , després de tot el que hem vist trinxar , en les terribles sessions del 6 i 7 de setembre ? Ho veurem ben aviat.
Perquè el PSC, va demanar empara al TC ? Doncs, per salvaguardar les institucions catalanes. M’explico. Els dies 6 i 7 de setembre, es va vulnerar la legalitat catalana, com mai s’havia fet en la nostra història, i no per part d’elements exteriors, sinó en el propi Parlament i per forces polítiques catalanes. Els socialistes catalans ens pensàvem que mai veuríem fets com aquests, i que els grups independentistes respectarien la nostra legalitat. La que figura en el Reglament del Parlament i en l’Estatut d’Autonomia, i per fer-ho creiem que els raonaments i força dels Lletrats, ho farien possible. I sinó, amb el Consell de Garanties Estatutàries, el nostre Tribunal Constitucional.
Estàvem equivocats. Totalment. Els dos grups independentistes ( Junts x Sí, i la CUP) no varen tenir cap mania de saltar-se les lleis catalanes. Es consideren dipositaris de la veu del poble català, en el seu conjunt, i els queden justificades totes les destrosses legals que puguin causar. D’aquí que es doni la paradoxa d’haver de recórrer al TC , perquè ens salvi la legalitat catalana. I s’ha fet, per dos motius essencials. El primer, per garantir la legalitat. El segon, per aconseguir guanyar temps i refredar l’ambient. Tots els pobles passen per etapes de seny i rauxa. Ara estem en un de rauxa, i tothom necessita un respir. Un temps mort que permeti sospesar els danys patits, i pensar en el dia de demà. Aquest refredament, causa pànic al moviment independentista, per quan té por, a la desmobilització i a la crida al diàleg i la negociació.
Es el que està passant, a marxes forçades ,des de dilluns matí. Hi ha diversos grans moviments en marxa, a la vista del perill de trencament social, que pretenen donar veu als 5 milions que no s’han manifestat. La força dels independentistes és gran, és àmplia i ben organitzada, com hem pogut comprovar en els darrers 5 anys, però ara comencen a sorgir les veus callades, les que no s’han manifestat, els que es miraven el panorama des de la barrera i no creien podés arribar on ha arribat. Aquesta immensa multitud, ha decidit organitzar-se i demanar parlar i dialogar.
Però hi ha fets, encara més contundents, com el d’ahir, en que el Banc Sabadell decidí traslladar la seu central a Alacant. O la d’avui , d’ aquesta tarda, en que CaixaBanc pot decidir marxar cap a Palma. Moltes altres empreses ja ho han fet o estan en tràmits avançats per fer-ho en els propers dies, com Oryzon. Es calcula que un centenar més poden emprendre aquest camí, cosa que ha motivat que el PSC demanés la compareixença urgent en el Parlament del Vice President, Junqueras. I la marxa de les dues grans entitats bancàries, significa un brutal desmantellament del poder bancari català, amb la pèrdua econòmica que suposa, però molt més greu encara, amb la pèrdua de pes , a nivell de tot el país.

Som a temps de parar actes irreversibles. Ho he dit en anteriors ocasions. Si el Parlament aprova la DUI, el govern central , activa el 155, amb conseqüències impossibles d’avaluar perquè mai s’ha fet, i ningú sap com, ni quan es posa fi a una situació , com aquesta. Per això, és tant important, la suspensió del Ple de dilluns, perquè obliga a una pausa per a poder pensar, reflexionar i sospesar els camins a seguir. I per aconseguir parar els actes irreversibles, ha d’haver-hi voluntat aquí, però , lògicament, també allà. El govern central ha de moure fitxa i fer-ho amb unes garanties totals de serietat, rapidesa i amplitud de mires. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?