Monday, October 02, 2017

 

EL DIA DESPRÉS - art. Nació Digital Solsona



EL DIA DESPRÉS.
Si algú tenia dubtes sobre les conseqüències del xoc de trens, ahir ho va poder veure, en multitud de llocs, de la geografia catalana. La gran mobilització es va produir, i va aconseguir moure centenars de milers de persones, des del poble més petit, a la ciutat més gran. Es inqüestionable el poder de convocatòria i les ànsies de demostrar el rebuig a una situació que fa massa anys que dura.
Com socialista, sóc internacionalista, i considero inassolible la independència, per dos motius clars. El primer, és que l’independentisme no compta amb una amplia majoria social, a Catalunya, com per poder-lo fer realitat. El segon, és la conjuntura internacional, en la qual ningú aposta per nous estats, noves fronteres, en una UE, plena de problemes i conflictes com per afegir-ne un de nou, que podria provocar reaccions en cadena en altres estats membres.
Dit això, la gran mobilització d’ahir, aplega col·lectius molt diversos. El primer és el dels independentistes convençuts, però , al seu costat un nombrós grup de ciutadans, cansats de la prepotència del govern central, de les males formes del PP, dels mals tractes constants, a nivell verbal i material. Tot plegat, suma xifres realment molt rellevants que obliguen a canvis, de semblants volums.
La gran sacsejada d’ahir, ha de provocar una similar sacsejada a nivell institucional i de partits. Res serà igual, perquè la demostració de força va ser evident, i ningú la pot negar, de manera que mantenir posicions inalterables, no és de rebut.
Què cal fer ? Per alguns la via és la DUI ( declaració unilateral d’independència). Seria obrir una nova caixa dels trons, amb resultats realment molt, molt greus. Més dels que ens pensem i creiem. Prefereixo, no enumerar-los. Quina alternativa tenim ? La que els socialistes hem posat sobre la taula i s’ha acceptat a nivell de Congrés dels Diputats. Està ja constituïda una Comissió Territorial, amb la missió de trobar sortida a les aspiracions de bona part dels catalans. Tenir un  nou encaix, dintre d’Espanya, amb un  blindatge dels nostres trets bàsics: llengua, cultura, ensenyament, i millor finançament.
Aquesta ha de ser la sortida urgent, per retrobar la calma perduda. No hem de parlar de mesos i mesos de discussions i debats. No. Perquè molts dels temes a tractar ja s’han debatut en anteriors ocasions i estan posats per escrit. S’ha d’arribar al necessari consens i posteriors acords. I després votar-ho. Sí, arribats en aquest punt, caldria convocar referèndum ,per a la seva aprovació.
Es hora de treball intens i urgent, per evitar xocs similars als d’ahir. I ahir varem acabar el dia amb una barreja de respecte i preocupació. La gran mobilització demostra l’existència d’un problema no resolt, i la preocupació ens ha de portar a exigir canvis substancials en els guions dels governs, per trobar-hi solució.









<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?