Friday, February 03, 2017

 

LES LLIÇONS DE - PODEMOS. art. Blogesfera socialista


LES LLIÇONS DE –PODEMOS.
Encara no han tingut temps de convertir-se en “casta” que ja veiem uns comportaments, més propis de partits del segle passat ,que no pas del present. Podemos era aquell moviment sorgit del 15 M, per netejar la política i fer fora els vells partits, plens de pols i males pràctiques...qui ho havia de dir ¡¡¡¡ son ells ,els envellits de cop, i els sotmesos a guerres fratricides per ocupar els principals llocs de poder...de partit. Què no faran quan s’hagin de repartir càrrecs institucionals ¡¡¡¡ Es ben veritat aquella dita popular que “ a vegades qui vol donar lliçons son els que menys ho poden fer”.
El curiós del cas, és el silenci sobre Podem a Catalunya i els seus socis. Curiosament ningú els connecta amb els Comuns d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ni amb Xavier Domenech , qui ha de ser el capdavanter del nou partit transversal, amb Podem – Catalunya com a eix principal. I és que es fa molt difícil defensar la creació d’un nou partit, tenint com exemple el que passa a Podemos a nivell estatal. Cada vegada es fa més evident la impossibilitat de pactar amb un partit , conformat per un munt d’altres partits, col·lectius, agrupacions...dites confluències, que vol tenir al capdavant un líder amb poder absolut, i que per aconseguir-ho és capaç de trencar tots els compromisos presos anteriorment.
Els nous partits, envelleixen a marxes forçades. Ciutadans acaba de fer el seu Congrés, i l’ha fet amb un canvi notable en els seus estatuts i fonaments. Ha passat de socialdemòcrata a liberal, en un plis – plas, i d’aquí cap a entrar en tots els governs que pugui. Res de quedar-se com a llavor de cara el futur. On pugui tocar poder, ho farà, de manera que les antigues promeses han passat a millor vida, i ben aviat ho veurem en ajuntaments i CCAA.
Quina lliçó n’hem de treure ? Doncs, que no hi ha salvadors ni moviments angelicals, en l’àmbit de la política. Tothom és de carn i óssos i els partits nous, han sorgit de moments excepcionals, com a protesta pel mal comportament dels partits tradicionals, condemnats a desaparèixer sinó son capaços de transformar-se i renovar-se. Hem assistit a la desaparició de diversos partits, i més que ho faran sinó fan l’esforç de renovar-se, en profunditat i serietat. Toca, doncs, aprendre la lliçó i no creure en solucions miraculoses. Al contrari ,la única resposta a la mala imatge i falta de confiança en els partits històrics, és la de posar-se al dia, i ser exemple de transparència i bones pràctiques.

El PSC ha fet els deures, tot i que encara queda molt per fer. Ara li toca al PSOE, per poder ser alternativa de govern. La travessia del desert és la millor formula per fer neteja, i plantejar la renovació. En això està, i de tots nosaltres depèn el èxit o el fracàs de la operació. En pocs mesos tindrem la resposta.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?