Thursday, July 07, 2016

 

OPORTUNITAT PERDUDA - art. Nació Digital Solsona



OPORTUNITAT PERDUDA.
Els petits partits tenen el seu lloc en la història quan els resultat electorals els potencien fins extrems insospitats. Ho veiem molt sovint en grans ajuntaments en que un sol regidor pot decidir qui governa i qui passa a la oposició, i ara mateix veiem la importància d’un sol diputat de Coalició Canària que podria ser vital per l’elecció de Rajoy com president de Govern.
Ho dic perquè tot el que hem vist i patit per part del PP, en aquesta legislatura tant llarga i tant controvertida, podria donar un tomb si partits com ERC i CDC, decidissin entrar en joc i proposar mesures valentes, agosarades i innovadores a canvi d’un nou paper en el Congrés de Diputats.
ERC té 9 diputats i CDC 8. Aquesta suma de 17 escons en el Congrés, en altres temps hauria representat una força immensa de cara a negociar canvis a favor de l’entesa Govern – Generalitat . Ara , encara més, però tots dos han decidit “no jugar”. Es a dir, anar a Madrid a escoltar, criticar, i preparar maletes per marxar, si bé sense data ni condicions conegudes ni establertes. Aquest joc pot durar anys a la vista de com estan les coses en un lloc i altre, i mentrestant es perd la gran oportunitat de treure rendiment als resultats electorals.
Es paradoxal no voler jugar cap partit, ni acceptar les regles vigents, però aquesta és la situació , ara i aquí. I tanmateix la supervivència diària de les finances de la Generalitat depèn de les bestretes que va enviant el Govern central. Un autèntic contrasentit que tothom accepta i ningú critica perquè ja el veu com normal.
Bé, doncs, si ells actuen així, caldrà veure com ho fa el PSOE per evitar noves eleccions. Es curiós com tots els altres partits senyalen el PSOE com el partit que ha de resoldre la boja situació creada arran les eleccions, i facilitar l’elecció d’un nou govern Rajoy. No és just, però les coses son així.
Sóc dels partidaris d’una abstenció, a canvi d’un compromís en temes tant rellevants com : reforma constitucional, abolició de l’RSAL, nou sistema electoral, i algun altre tema essencial. I dintre de la reforma constitucional resoldre el conflicte català, o almenys fer una proposta que pugui ser votada per tot Espanya i veure si aquí l’encaix queda resolt. Estic convençut d’un vot a favor si aquesta reforma contingués un nous sistema de finançament en que prevalgués l’ordinalitat. Es a dir, que si Catalunya és la quarta autonomia en aportació fos la quarta en recepció de recursos. I es blindés el tema de la llengua, la cultura i l’educació, catalanes, per evitar un nou Ministre Wert que gosés tornar a posar en conflicte temes resolts.

Es hora de tancar conflictes i dedicar esforços a solucionar els grans problemes de la gent. L’essencial és tenir treball, i unes bones prestacions en sanitat, educació i serveis socials, garantint les pensions, molt maltractades en els darrers anys. Aquests son els principis del socialisme, i la gent entendria una abstenció si a canvi s’aconsegueix obrir les vies per aquests canvis tant rellevants. La pilota està en el camp de Rajoy i si en el passat, ha estat aletargat, potser ara li tocarà fer tots els moviments que es va estalviar en la passada legislatura. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?