Saturday, July 02, 2016

 

NI PODEM NI VOLEM - art. Regió 7

NI PODEM, NI VOLEM.
Ha passat la segona oportunitat, i el que era possible, l’endemà del 20 D , un govern progressista, ja no és imaginable ara. Les coses son com són i el poble s’ha tornat a expressar, amb no gaires canvis, però suficients com per emprendre una nova etapa, lluny de les expectatives imaginades.
Sóc crític, molt crític amb el PSOE, i considero encertat el paper que li han donat els resultats: continuar a la oposició. Només en aquest lloc pot tenir temps per encarar una nova etapa, posar ordre en el partit, consolidar el lideratge de Pedro Sánchez de cara el Congrés Federal, i a unes properes eleccions, resituar la social democràcia espanyola, en el marc de la europea, i regenerar tota la seva estructura per presentar-se amb nous ànims, noves estructures, nous programes, a les municipals, autonòmiques i finalment, les generals.
No és creïble un partit quan té tensions internes i dubtes externs. L’electorat passa factura de tot el que no veu com sòlid, homogeni, clar i transparent, i hem donat mostres constants i depriments de qüestionament de lideratge, contradiccions en temes territorials, constitucionals, o de finançament, entre d’altres.
Davant un panorama com aquest, Pedro Sánchez ha hagut de batallar en condicions molt difícils , que li han comportat desgast personal i sobretot, credibilitat pública, en el moment més rellevant de la contesa política. Malgrat tot, el resultat és suportable de cara a encarar aquesta nova etapa, si el proper Congrés Federal, és capaç de posar ordre en l’actual panorama i trenca amb determinades formes del passat.
No poden haver-hi “barons” amb autonomia pròpia, com per poder qüestionar , modificar o tergiversar els acords presos pel conjunt del partit. Un partit és una organització conjuntada, no un regne de Taifes. Aquest és un dels grans reptes del Congrés i la via per encaminar el partit cap a la recuperació del lideratge i la confiança dels ciutadans. No tinc cap dubte de que ho aconseguirem, no en va portem més de cent trenta – sis anys d’existència,amb nombrosos daltabaixos que hem sabut superar.
De la resta del panorama estatal, puc dir que no m’ha estranyat l’estrepitós fracàs de Podemos. I no perquè em consideri un gran ideòleg o estrateg sinó perquè els invents de laboratori, tard o d’hora topen amb la realitat. Creure que es pot enganyar a la gent, muntant un conglomerat de partits, partidets, sectors, àmbits, o confluències, i en dos anys passar del xavisme /populisme, al comunisme, per finalment dir-se social demòcrates, és massa fals com perquè coli. I no ha colat. El messianisme té un cert recorregut, però mai, pot fer una marató. I ara vindran els trencaments interns perquè el ciment no ha quallat i cada confluència anirà al seu aire, i les contradiccions sortiran en cada ple del Congrés dels Diputats. Temps al temps.
Pel que fa Catalunya, sí trobo injusta la llei electoral. De fet ho és a tot l’Estat, però és que aquí és insultant. Que el PSC tregui setanta-sis mil vots més que Convergència i en canvi tingui un diputat menys, no pot repetir-se, si volem resultats que reflecteixin realment la decisió dels ciutadans. Calen canvis profunds en les lleis electorals.
Dit això, veig que els partits, dits sobiranistes no n’aprenen. Van a la seva i fan lectures imaginatives dels resultats obtinguts. Consideren que tenir disset diputats sobre quaranta- set és una bona mostra de la salut de ferro de l’independentisme. En fi, algun dia se suposa tocaran de peus al terra, i es donaran compte del carreró sense sortida on estan ficats des de fa uns quants anys.

Però bé, ara toca pensar en la formació del nou govern central, i en aquest cas, els socialistes ni podem ni volem facilitar un govern de continuïtat, ni emprendre aventures amb gent com Podemos que va decapitar la gran oportunitat sorgida el 20 D. Tindran aquesta llosa sobre la seva consciència i si buscaven substituir el PSOE, podran comprovar el camí erroni, on els ha portat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?