Tuesday, June 07, 2016

 

PODEMOS- AMALGAMA DE GRUPS I PARTITS - art. Nació Digital Solsona

PODEMOS- AMALGAMA DE GRUPS I PARTITS.
S’ha de reconèixer unes bones tàctiques de seducció i venda del producte al nucli fundacional de Podemos. No hi ha cap dubte de que varen estudiar bé la situació del país, per poder criticar tot allò que la gent criticava en privat i denunciar tot allò que era denunciable, en un moment en que hi ha un munt de fets inacceptables i deplorables.
Sortir a la palestra en el moment oportú, sempre dona avantatges, i hem pogut veure com a partir d’uns esquemes ben senzills, degudament explicats i amplificats amb l’ajut inestimable de diversos mitjans de comunicació, aquell inici s’ha convertit en un fenomen. El poder de la televisió és brutal, i aconseguir aparèixer dia sí, dia també, per esbombar els escàndols d’uns i altres, produeix un efecte multiplicador perquè per una banda posa determinats partits a la banda dels “dolents” i a ells a la banda dels “bons”.
I son “bons”simplement perquè no han tingut cap contacte amb el poder, amb la gestió i l’administració d’ajuntaments, ni CCAA ni govern central. A ells els va de perles tots els casos de corrupció que apareixen siguin del PP, del PSOE o de qualsevol altre partit. I ho barregen tot, precisament amb l’ànim de poder arribar a la conclusió de que tots els partits de més de 10 anys de vida, son la vella casta, amb els mateixos tics, i les mateixes maneres de fer i actuar. Només l’arribada d’ells al govern pot suposar un canvi radical en el fons i les formes, per portar el país cap el camí de la honestedat total i la eficàcia necessària.
Em preocupa aquesta simplificació de l’acció política perquè posar ,tot i a tots, en el mateix sac, és injust, en primer lloc, però a més suposa falsejar clarament la realitat. El PSOE té una vida de més de 137 anys i en ben poques ocasions ha caigut en temes de corrupció, i mai en una corrupció estructural o consentida, com en el cas del PP. Quan un partit ocupa milers i milers de càrrecs institucionals i de partit, pot tenir alguns casos de pomes podrides, però quan son detectades se les expulsa i se les porta davant dels tribunals. Mai s’ha excusat ni consentit o aprovat una acció deshonesta, ni en l`àmbit privat ni en el públic.
Però a Podemos això no li interessa. El que importa és guanyar , sigui com sigui, i si per això cal mentir, ho fan, i si cal parlar de “casta” simplement per estar en política, ho fan, sense advertir que per aquesta mateixa raó, ells ja han esdevingut “casta”. Es igual, pretenen no fer-ho veure i vestint diferent, consideren que ja son diferents...
I per intentar guanyar no paren en petiteses ni en conformar grups homogenis. Es igual, ja veurem com ens en sortim, després. Les candidatures que presenta Podemos a nivell de tot Espanya son d’una immensa heterogeneïtat, que fan impossible poder formar govern i administrar el país. No menys d’una dotzens de grups, sectors i partits, conformen el conglomerat Podemos. Els qui portem anys en política tenim molt clar que per poder governar s’ha de tenir equip. I conformar un equip vol dir buscar persones amb afinats molt clares i idees molt properes. Res de tot això veig en el fenomen Podemos. Al contrari hi veig tants caps, tants barrets, que cas de tenir un resultat rellevant poden complicar enormement la formació de govern i sobretot portar el país cap uns objectius clars i ben definits.
Podem veure una part del que dic en les actuacions de l’ajuntament de Barcelona, on es governa més pels mitjans de comunicació que no pas pels ciutadans. I tant aviat es diu una cosa com la contrària, en temes de gran rellevància pel futur de la ciutat. Si un fenomen com aquest és preocupant en una ciutat, què no ha de ser a nivell de tot un país.
Qualsevol gran proposta, haurà de ser discutida, debatuda i combatuda per bàndols diferents i contradictoris en el marc de Podemos. Si al final s’arriba a algun acord, res indica que es pugui dur a la pràctica si una part del partit no accepta els resultats. Ho estem veient en la CUP, també formada per forces i sectors diferents. El mateix li passa i passarà a Podemos. I la UTE que acaba de fer amb IU, encara ho complica més perquè no deixa de ser una unió transitòria per intentar millorar resultats, però sense acostament ni confluència autèntica d’idees i programes. Mal presagi de cara el futur.

Davant d’aquest panorama, cal retornar als partits amb llarga història com el PSOE que han après dels errors comesos i tenen clares les vies per no repetir-los. La batalla iniciada no és per ocupar espais de poder sinó per arreglar els problemes dels ciutadans. Aquesta és la gran diferència.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?