Friday, June 10, 2016

 

GUIONISTA A LA FUGA - art. Nació Digital Solsona

GUIONISTA A LA FUGA.
Com gran amant del cinema m’agrada constatar la finesa, coneixement del tema, recerca de bons diàlegs, bons papers ,no únicament pels protagonistes, sinó també pels secundaris, elecció adequada dels escenaris...en definitiva, un bon guió ha de ser bo en el seu conjunt i no només en detalls parcials. Podria enumerar un gran nombre de bons guionistes com els que varen escriure, Derzu Ursala, 2001 Odissea de l’Espai, Centaures del Desert, Espartac , i tants i tants altres títols instal·lats per sempre en la història del cinema.
Aquí a Catalunya, hem tingut pocs bons guionistes, i per tant, la indústria del cinema és molt escarransida.  També ho és per altres motius com per la poca predisposició dels homes de negocis a invertir en aquest sector.
Però heus aquí, que fa 5 anys va aparèixer un guionista, en l’àmbit polític ,que semblava tenir un projecte de gran èxit futur. Es deia Artur Mas, i en aquell moment era president de la Generalitat de Catalunya. Li va semblar que després d’una gran manifestació podia iniciar un guió per portar el poble de Catalunya cap un gran objectiu, no aconseguit fins aleshores, per manca d’un bon protagonista.
Així, doncs, ell proposa ser guionista – protagonista alhora, i s’imagina un escenari amb una nau, una brúixola, un mapa...i un bon timó. Comença el guió anunciant gran tempestes, grans temporals i rutes plenes de perills, però el timoner, expert, valent i amb una bona tripulació sabrà salvar tots els obstacles, fins i tot , travessarà terres ignotes, però arribarà a Itaca, la terra somiada. El guió es volia mantenir en secret, no fos que potències estrangeres el podessin seguir o fins i tot copiar.
I bé, comença el rodatge. A final del primer acte es comencen a trencar algunes peces previstes en el guió, i la nau per la brúixola, primer, després el mapa es mulla i s’esborra en bona part, el pal major es trenca pel mig, i finalment les veles fan figa. Arribats en aquest punt, el guionista veu que ha de ser un altre el que continuï el guió.
Entra un nou guionista, assumint bona part del que l’altre havia escrit, però hi veu alguns detalls que no li acaben d’agradar. La tripulació està dividida, i necessita ser ampliada, però la nova tripulació exigeix unes condicions que el guionista no vol donar i per tant la troca s’embolica...fins que les relacions entre tripulació dintre de la nau, i la de fora, trenquen.
I bé, arribats en aquest punt, el guionista no sap com continuar. El primer guió està potes enlaires i el guió remodelat no es pot traduir en noves escenes per falta de protagonistes principals i secundaris, de manera que el rodatge s’atura, a l’espera de repensar com poder continuar.
Els espectadors convidats al rodatge fa temps que s’han fet un lio i no tenen clar cap on va una nau amb un timoner inexpert, sense valentia i sense coneixement dels mars per on li toca navegar. Molts ja marxen de l’escenari de rodatge emprenyats de no entendre res del que s’interpreta, altres volen canviar de guió, i altres fins i tot ja volen canviar de guionista.
Ja només falta que el guionista es doni a la fuga. No sembla imminent però anuncia pel setembre un replantejament del seu paper. De totes maneres, la sensació generalitzada dels espectadors que han seguit la trama, és que tenim un mal guionista, uns mals protagonistes, tant els principals com els secundaris, i NO EXISTEIX GUIÓ. Aquesta és la raó per no entendre res del que s’ha rodat fins ara. El problema és que no existeix cap guió, i per tant, no se sap com continua l’experiment ni com acaba. I que ningú vulgui donar la culpa als protagonistes secundaris perquè han evolucionat com era d’esperar, seguint un guió propi, que el guionista principal havia oblidat. De fet li han fet un gran favor, per evitar un final del segon acte que no resolia en res, el pèssim final del primer.
La meva recomanació en casos com aquests és canviar tots els elements, i començar de nou. Canviar de guió, guionista, protagonistes, escenari...En resum, fer una nova peli, amb cara i ulls, com les d’abans.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?