Thursday, June 09, 2016

 

ARRUINATS ? ...DEPÈN - art. Blogesfera socialista

ARRUINATS ? ...DEPÈN.
Ja en anteriors articles m’he referit a la situació d’extrema gravetat en que es troben les finances de la Generalitat, de manera que amb acord o sense de la CUP, els pressupostos d’aquest any no deixen de ser tant irreals com els d’anys anteriors. Aquí semblen oblidar una partida, com si fos, una petita partida sense importància i que en res afecta els números globals.
Cras error i clara via per emmascarar la realitat. Per qui arribi de nou, em permeto recordar a grans trets que el president Pujol va deixar un deute a la Generalitat al voltant dels 16.000 milions d’euros, després de 23 anys de governs consecutius. I al final dels dos governs del Tripartit el deute havia escalat fins els 34.000 milions. Una xifra de grans dimensions que hauria obligat al nou President a canviar radicalment els seus objectius, però com que la fugida endavant, és marca de la casa, es va continuar l’escalada fins arribar a dia d’avui amb un deute de prop de 74.000 milions.
La xifra és tant immensa que costa d’explicar què suposa de cara el present i el futur, en tant que hipoteca per a tota una generació, en el supòsit d’una represa econòmica i una normalització de relacions amb l’Estat i la UE. Per fer-nos una idea un deute com aquest comporta més de 3,5 milions cada dia en interessos, de manera que la partida que hauria de figurar en els pressupostos és l’equivalent a tota la despesa d’una Conselleria de la Generalitat, i no de les de menor importància.
Però, com que la política de l’estruç consisteix en amagar el cap sota terra o sota l’ala, aquí fem el mateix i ens permetem explicar que el pressupost d’enguany permet ampliar partides de caràcter social. Qualsevol que no es deixi enganyar només cal que busqui els imports d’aquestes partides de 5 o 6 anys enrere i veurà com totes elles tenen retrocessos de més d’un 20%. Aleshores perquè s’envien aquests missatges ? Doncs per aconseguir el vot de la CUP i donar una mica de gasolina perquè el vehicle continuï uns quilòmetres més, fent l’efecte de que el país va per bon camí o se’n surt del forat on està ficat.
De fet, la CUP està fent un gran favor al govern de Junts pel Sí. Amb la seva oposició, desvien l’atenció dels ciutadans vers una obra de govern que no existeix, i el govern pot culpar la CUP de tots els mals. De fet, és la justificació perfecte per no pagar, per no decidir, per no impulsar cap projecte. Tot depèn del pressupost i si no s’aprova no es pot fer res. Ai las ! Heus aquí en quin dilema estem ficats. Té raó la CUP quan diu que en aquest pressupost no hi ha elements de ruptura amb l’Estat. Es cert, i no n’hi ha ni n’hi haurà perquè els que governen no estan disposats a trencar la legalitat vigent. Xerraran molt, gesticularan més, anunciaran a tort i a dret, ...però de trencar, res de res.
Amb el deute que tenen, el qual està en un 60% en mans de l’Estat, no tenen cap marge de maniobra. Cap. I queda clar que estan arruïnats, més ben dit, estem arruïnats, però s’han de fer alguns gestos per fer veure que no, que continuem la ruta del procés cap no sabem on...i d’aquí que si ara tenim 7 AMBAIXADETES, ara en volem tenir 17. No hi ha diners per pagar els deutes als ajuntaments, ni a particulars, però sí per posar 34 milions al servei de xiringuitos a l’estranger, per rebre amics i companys catalans de turisme o viatge, organitzar alguns àpats de debats, fer alguna festa major en la intimitat, o recolzar els Casals Catalans , dispersos pel món.

Accions com aquesta provoquen indignació a les pròpies files catalanes i escandalera fora d’aquí. El govern Puigdemont es queixa de falta de finançament i s’esmera en llençar diner de la manera més flagrant. No  hi ha diner per segons què, però sempre n’hi ha hagut per l’autobombo , o per col·locar amics i parents en llocs estratègics, ...si el país ho reclama. Ja queda poc temps per mantenir aquesta aparença de govern.  





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?