Friday, May 06, 2016

 

PREPARANT FUTURS EMPRENEDORS - art. per blogesfera

PREPARANT FUTURS EMPRENEDORS.
Aquest dissabte, dia 7, es trobaran a Berga, totes les cooperatives de joves emprenedors que presentaran els seus productes a la venda, i com a mostra de la bona feina feta en aquests 6 anys d’existència.
Aquesta és una d’aquelles iniciatives a les quals molta gent no donava especial importància i en canvi és fonamental per treure la por als nens i nenes de cara al seu futur. Tots coneixem joves a l’atur que no s’atreveixen a donar-se d’alta d’autònoms i emprendre el vol com a petits empresaris. Hi ha hagut el costum de confiar en trobar feina en una empresa i si la cosa va malament , esperar per entrar en una altra, però no convertir-se en empresari propi.
Aquesta realitat , habitual durant anys i anys, s’ha volgut trencar per mitjà d’una iniciativa sorgida a Astúries i ràpidament exportada a tot Espanya, i molt especialment a Catalunya on ha trobat la complicitat d’equips docents, pares, mares i ajuntaments, fins el punt de que en aquests pocs anys de vida, el creixement exponencial de les cooperatives és una demostració clara de l’interès en el futur.
Necessitem un futur ple de joves sense por a esdevenir emprenedors, empresaris , a crear per pròpia iniciativa qualsevol activitat econòmica per ells mateixos i si tot va bé, per contractar altres persones, en tant que treballadors o socis. El primer pas es dona sota un model de cooperativa i per tant socis igualitaris que han de procedir a elegir els òrgans de govern i treball. On tots tenen veu i vot i on tots han de prendre decisions vitals per l’èxit o el fracàs del projecte. Han d’aprendre a buscar productes atractius per poder vendre, és un joc i no és un joc perquè tenir èxit vol dir haver encertat, i fracassar vol dir haver-se equivocat, i saber que tota decisió comporta responsabilitat. No es pot decidir a la ba-ba-la, sinó en base a una prospecció de mercat, de compra i venda, de comercialització, d’esforc... en resum, la reproducció del que és la realitat del món laboral.
L’Escola de Borredà s’hi va apuntar des del primer moment i en tant que alcalde he rebut a cada cooperativa que s’ha creat en aquests anys. Els he rebut a la Sala de Plens, els he escoltat, els he demanat, els he animat...i l’ajuntament els hi ha comprat algun dels productes que havien realitzat, deixant clar que es feia no per condescendència sinó per interès del propi ajuntament a fer servir els productes comprats. Si hem de ser seriosos en els plantejaments ho hem de ser en els objectius , els fons i les formes.

Aquest dissabte, un any més tindrem ocasió de veure a la capital, a totes les cooperatives del Berguedà reunides, en un mateix espai, fent-se la competència i mirant què han fet uns i altres. Es un bon exemple de la competència i competitivitat existent en el món real. No tinc cap dubte de que aquestes experiències serviran per tenir emprenedors en l’immediat futur amb molta més quantitat i qualitat dels que hem tingut fins ara. Hi ha moltes opcions de negoci en tots els pobles i ciutats , però calen persones agosarades i valentes per buscar-les i treure’ls-hi el suc possible. Doncs bé, si aconseguim que molts joves, en comptes d’esperar a veure què els surt, son ells mateixos els que es posen a impulsar activitats, haurem aconseguit el propòsit buscat. Estem en la via correcte. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?