Wednesday, May 04, 2016

 

ES MOR LA DANSA POPULAR ? - art. nació digital Solsona

ES MOR LA DANSA POPULAR ?
De petit havia format part de l’Esbart de Borredà, i sempre m’ha agradat veure i escoltar les danses populars d’arreu del món, i si em trobo en qualsevol poble o ciutat i veig en el programa algun espectacle de dansa, faig tot el necessari per quedar-me a admirar-les.
Considero paradoxal el moment que viu el país, perquè per una banda es volen promocionar tots els trets nacionals i per altra, se’ls abandona a la seva sort, excepte unes poques excepcions pel decantament dels que manen cap una determinada tradició. Penso ara mateix amb els castellers que es troben en estat de gràcia i recolzats àmpliament. No així, els esbarts ni les colles sardanistes, que van desapareixent de manera lenta, però inexorable.
En els darrers mesos he contemplat diverses ballades de sardanes a la Plaça Major de Vic. Una plaça immensa, històrica i d’una bellesa sublim, i confiava en veure, sinó mitja plaça plena, almenys una quarta part. I francament no més d’unes dues-centes persones varen participar a cadascuna de les ballades, amb molt poc jovent, i molta gent , molt gran. Això, sí, excel·lents balladors i balladores, amb coreografies diverses que indiquen els esforços per modernitzar – les i adaptar-les als nous temps. La retallada de la durada ja és un avenç en el bon camí.
En altres festes, he vist com de les dues o tres ballades tradicionals, s’ha passat a una de sola, i encara amb una escassa participació popular. Sap greu veure aquest descens d’activitat i la poc preocupació de les autoritats autonòmiques.
I si  preocupant és el descens en el món de les sardanes, molt més ho és en el dels Esbarts. En aquest apartat cultural de primer ordre, la desaparició de petits esbarts de pobles i ciutats, va augmentant i pot acabar amb uns pocs resistents recalcitrants que porten la cultura en el cor i l’ànima i es neguen a tirar la tovallola. Esforç encomiable però difícil de mantenir sinó hi ha un canvi de rumb contundent, a nivell popular i institucional.
I veure la manca de dansaires masculins en molts esbarts, per ser substituïts per dansaires femenines vestides d’home, per garantir la paritat, és trist. Demostra, en primer lloc, que les dones tenen molt més arrelades les costums i tradicions, i gràcies a elles, moltes s’han perpetuat, i per altra, que l’estúpida “vergonya” de molts nois, els impedeix participar per no ser titllats amb adjectius encara més poca vergonyes. Aquesta és una assignatura pendent que seria bo impartir des dels primers anys de les etapes d’ensenyament, i reforçar-lo amb l’esforç dels pares per facilitar la seva integració en aquests esbarts, o colles sardanistes.

En resum, tenim un panorama preocupant en un apartat important de la cultura catalana, i no veig especial preocupació en els estaments institucionals, més preocupats en batalles estèrils, que no pas en preservar el nostre llegat popular. Contradiccions del nostre país, dels nostres polítics i d’una societat en general, molt decantada per consumir el que es programa per TV, sense cap crítica, respecte el que no hi apareix. Així, anem.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?