Tuesday, February 02, 2016

 

NI UN PAM DE NET- art. Nació Digital Solsona

NI UN PAM DE NET .
Hem de reconèixer que durant uns anys, hem tingut un país brutalment corrupte, amb un PP especialitzat en muntar empreses a la recerca d’ajuts, subvencions, comissions i beneficis propis , i aliens. Un PP en que no se sap on començava l’activitat política i on la privada, i on els lligams familiars constituïen la millor carta de presentació per ocupar càrrecs públics o de partit.
Però, atenció , intentem no caure en la generalització de creure que la immensa, brutal i insolent corrupció del PP ha estat norma habitual i comuna, també en altres partits. Ni és cert, ni és imaginable. I és fàcil escoltar l’expressió NI UN PAM DE NET, referit a tots els càrrecs polítics, siguin del partit que siguin.
Mirem algunes xifres i fem algunes reflexions per demostrar aquesta afirmació. A Espanya hi ha prop de 90.000 polítics. Sí, heu llegit bé, els que ens dediquem a la política de forma ocasional, habitual o professionalment som NORANTA MIL. Aquesta xifra surt de sumar tots els alcaldes i regidors dels 8.500 ajuntaments que té Espanya, i els diputats autonòmics, diputats al Congrés, senadors, i altres càrrecs lligats a les institucions esmentades.
Aquesta xifra demostra el gran nombre de persones que tenim càrrecs institucionals, i si la comparem amb els que han estat arrestats, investigats , encarcerats i condemnats per males pràctiques, delictes varis i corrupció directa o indirecta, quedarem per sota del 5% del total. Un nombre excessiu, escandalós i indignant però que demostra la amplíssima honestedat de la immensa majoria dels càrrecs electes, i de partit.
Ara bé, el seguiment, control i exposició als mitjans de comunicació de tots els polítics fa que la corrupció en el nostre àmbit sigui tema essencial i prioritari a tots els nivells cosa que no passa en altres sectors de la societat. I està bé que sigui així. Els càrrecs institucionals hem de ser modèlics en el comportament públic, però també en el privat. I en aquesta visió de l’activitat política, no és igual investigar què fan els partits de dretes que el que fan els d’esquerres.
Els socialistes hem tingut uns pocs però rellevants casos de corrupció que han estat letals per la nostra credibilitat. I ara mateix tenim el cas dels ERE d’Andalusia que demostren mala gestió i aprofitament de recursos no per part del partit ni per càrrecs institucionals, sinó d’uns quants aprofitats que vulneraven unes regles de joc massa obertes i condescendents. Prova que les normes han de ser molt més rigoroses i sotmeses constantment a controls externs, per evitar la seva repetició.
Però on ha imperat una mena de vulneració habitual de les normes ha estat en els partits de dretes, com CiU i el PP, amb unes trames de llarg recorregut i de molt ampli espectre. Son increïbles les xifres que han mogut durant anys, i la freda actuació en tots els nivells i àmbits de la gestió pública. També sorprèn l’ànim recaptador d’aquests partits i l’afany de lucre sense límits dels beneficiaris particulars. Estem parlant, en alguns casos , ja no de desenes de milions, sinó de centenars de milions, sense que saltessin totes les alarmes i sense que tècnics i funcionaris portessin davant els tribunals pràctiques mafioses que havien de conèixer a la força, per raó del càrrec.

No hi ha hagut un pam de net, en algunes autonomies, també a la nostra, a Catalunya durant molts anys, però limitades a les juntes dirigents dels partits de govern de dretes, i a tot l’àmbit familiar o d’amistats que voltava al seu entorn immediat. Que tot el pes de la llei recaigui sobre tots ells, que retornin els diners robats, amb interessos inclosos i que vagin a parar a la presó com a mesura exemplar per a tot el país. Que ningú cregui que hi ha comprensió o condescendència amb uns fets que han embrutat el concepte de la política i han portat el dubte a tots els qui ens hi dediquem amb afanys idealistes. No menys del 95 % dels càrrecs electes.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?