Tuesday, January 05, 2016

 

EL QUE MAL COMENÇA, MAL ACABA- art. Nació Digital Solsona

EL QUE MAL COMENÇA, MAL  ACABA.
No és de rebut fer recaure en la CUP el fracàs del procés. Com tampoc ho és que tot depengui de la continuïtat o no d’Artur Mas. Malament va un projecte que depengui d’una sola persona quan aquesta mateixa persona va dir que si ell era un obstacle, es retiraria. No veig que hagi complert el seu compromís, i d’això en sabem molt els socialistes quan li vàrem facilitar la investidura, a canvi de 5 compromisos. No en va complir cap i, a més, al cap de quatre dies pactava tot amb el PP. Sembla molt llunyà i només han passat 5 anys.
Em vaig equivocar fa pocs dies quan m’imaginava que la CUP no podria resistir tanta pressió i al final es decantaria per investir a Mas. Han resistit, han estat coherents i valents a l’hora de prendre una decisió tant rellevant com la d’ahir, i posen tota la política catalana en un escenari radicalment diferent de l’imaginat. I de retruc, modifiquen el panorama espanyol que en part esperava una situació diferent a Catalunya.
De fet, ara tocaria moure fitxa a Junts x sí i presentar un altre candidat. I a qui li tocaria moure fitxa seria a Oriol Junqueras. No sembla que les coses puguin anar per aquest camí, i tot indica que tornarem a votar el 6 d’octubre. Segurament és la millor via per desencallar la situació i aconseguir un govern mínimament estable i no depenent d’una aspiració impossible: la independència. Qui vulgui provar-ho que ho torni a intentar, però de ben segur els resultats seran més contundents que els del 20 D.
I hem de reconèixer que la decisió de la CUP ens evita situacions molt incertes i complicades. Pensar que la investidura d’Artur Mas suposava una aposta clara per la independència és fer un salt en el buit. Era allargar una agonia uns mesos més però sense cap possibilitat d’assolir l’objectiu. Un objectiu inviable, ara i aquí, perquè no té prou consens social, no té aliats externs, ni suficiència econòmica, ni viabilitat jurídica...estava o està condemnada al fracàs. I millor reconèixer-ho ara que no pas, més tard.
L’anomenat procés va començar malament, va continuar pitjor, i acaba de mala manera. Convindria tenir-ho present de cara el futur immediat. En pocs dies les forces polítiques s’han de ressituar i estudiar formules noves per presentar-se i contemplar futurs escenaris, diferents als que hem tingut. Serà interessant veure els moviments en el mapa polític català i de rebot l’espanyol. Tots dos estan molt condicionats i interrelacionats, encara que alguns no ho vulguin veure.
Hem assistit, i encara estem en un escenari inimaginable, anys enrere, I mai vist en cap altre país europeu. Confio en que ja ningú més vulgui fer nous experiments, i ens centrem en organitzar unes eleccions al Parlament, amb l’objectiu de conformar un nou govern que dediqui els esforços a resoldre els temes essencials. Els que vulguin continuar batallant per la independència hi tenen tot el dret, però sense fer plantejaments fora de la realitat. Al final la realitat s’imposa, ni que sigui de la mà inesperada de les CUP.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?