Tuesday, December 01, 2015

 

MÉS CLAR, IMPOSSIBLE - art. Blogesfera

MÉS CLAR, IMPOSSIBLE.
Segurament aquest serà el darrer article sobre el procés perquè he esgotat ja tots els adjectius imaginables. Ni en el pitjor dels somnis, hauria imaginat tants despropòsits junts, en un cercle infinit sense final visible ni previsible.
Aquest procés serà estudiat i recomanat a tots els estudiants de Ciències Polítiques del món, com exemple del què no s’ha de fer, en política, en un país democràtic. Formarà part de la nostra història col·lectiva al costat d’altres moments especialment inoportuns , mal portats, i amb final desastrós.
Com ja és norma de la casa convergent, s’ha de buscar un “culpable” extern i ara en tenen dos de molt clars i ben definits. El de sempre: Madrid, entès com l’Estat espanyol, enemic etern des de 1714 fins els nostres dies, que es lleva cada dia per veure quina nova trava posa al procés i a les ànsies de llibertat, encarnada per CDC o per Junts pel Sí. I ara, ja tenen un segon enemic, amb la boca petita, en la CUP. Una gent coherent amb ells mateixos però incoherents amb el país, entès país, com a pàtria.
I ja està, ells son els purs i bons patriotes que no esperaven una traïció com aquesta, per part d’altres catalanes que obligatòriament haurien de combregar amb les seves idees i objectius...He pogut parlar amb alguns membres de la CUP, i francament els entenc. Es a dir, son coherents amb el que varen dir abans, durant i després de les eleccions i això xoca amb el que és habitual en els partits polítics tradicionals.
Es el que no ha entès CDC ni ERC, ni la colla de suposats independents que els acompanyen. Tenen tractes amb un moviment polític que no busca càrrecs institucionals, ni poder polític concret, ni justificacions a decisions que consideren fonamentals per mantenir la raó de la seva existència. No es poden “comprar” ni engatusar amb promeses que Artur Mas no ha complert mai, ni ho podria fer ara amb unes finances totalment en bancarrota.
Però, és que per arribar a un acord Junts pel sí, haurien de trencar amb tot el seu passat i present, per anar cap un futur inimaginable per ells i el seu electorat. Es impensable per impossible, i tanmateix no mouen la fitxa obligada: Artur Mas.
I la CUP té clar que Artur Mas no pot tirar endavant el procés quan ell ha estat peça fonamental de tot el que s’ha fet a Catalunya en els darrers 20 anys. El candidat únic, obligat, insubstituïble...ha ostentat tots els principals càrrecs a la Generalitat: Conseller de Política Territorial, d’Economia, Conseller en Cap i finalment President. Es impensable per impossible no tenir coneixement de tots els tripijocs de la família Pujol ( ell que és l’hereu polític). Per acció o per omissió n’és corresponsable, i és lògic que la CUP no l’accepti com President.
Però , és que amb ell o sense ell, el procés està condemnat al fracàs. Amb ell el fracàs es pot allargar uns mesos més, pocs, però algun temps més, però no porta cap enlloc. La trajectòria final està definida perfectament i aboca a noves eleccions, i a constituir un nou Govern respectuós amb la legalitat catalana i espanyola. Un nou Govern que dialogui amb el nou Govern estatal per arribar a un acord acceptable pels catalans que el puguin votar en un referèndum global, en el marc de la nova Constitució.

La responsabilitat d’estar on estem no és de la CUP. El que hagués estat previsible en un país normal i normalitzat, hagués estat la renúncia d’Artur Mas la nit electoral en que va comprovar que el seu plebiscit havia perdut. Ara estaríem en una nova fase, confiant en un relleu al capdavant del govern de l’Estat per iniciar una nova etapa, en base a una nova entesa constitucional. Però això és ciència – ficció, i ara i aquí, la noria va donant voltes sense avançar a l’espera dels terminis legals per fer noves eleccions. En espera, encara podem anar més lluny en el ridícul mundial en que uns pocs ens han convertit. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?