Saturday, November 07, 2015

 

PRESIDENTA DE PART, NO PRESIDENTA DE TOTS- art. Blogesfera

PRESIDENTA DE PART, NO PRESIDENTA DE TOTS.
M’ho temia, però no m’atrevia a pensar que aniria tant lluny i ho faria tant aviat. He estat 15 anys Diputat al Parlament de Catalunya pel PSC i durant aquest llarg període, i els anteriors i posteriors, puc assegurar que els presidents del Parlament han fet tot el possible per representar a la totalitat dels diputats i diputades. No sempre ho varen aconseguir, però hi havia un mínim d’objectivitat i lleialtat institucional com per evitar caure en el partidisme més tronat.
Tots els diputats i diputades rebem, el primer dia, un llibret que conté la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i el Reglament del Parlament. Es una mena de Bíblia en petit format que portem ( o portàvem ) sempre al damunt  per poder consultar en cas de dubte o necessitat. I no cal dir que els presidents de grup i portaveus se’ls saben de memòria.
Doncs bé, estem ja en un cas d’extrema gravetat d’incompliment del Reglament del Parlament com és la vulneració dels drets dels diputats i diputades a poder ser atesos pels serveis jurídics de la Cambra Catalana. La presidenta, Carme Forcadell, ha impedit l’ús dels Lletrats del Parlament per fonamentar els recursos davant el Tribunal Constitucional, als diputats del Grup Parlamentari Socialista, i com ells, a la resta de Grups.
Aquesta indefensió és una primera mostra de per on aniran els trets en aquesta legislatura. Es també una mostra del perquè s’ha elegit Carme Forcadell i no una altra persona per dur a terme aquesta tasca. Poques persones acceptarien passar a la història com limitadores de la democràcia parlamentària, i incomplidores del Reglament.
Pels qui no coneguin les interioritats del Parlament he d’exposar que els Lletrats del Parlament son juristes de reconegut prestigi, indispensables per assessorar els diputats i diputades en la feina parlamentària i son figures obligades en totes les Comissions i Plenaris del Parlament per donar fe dels acords que es prenen i la fidelitat a les normes legals. Sense ells no es pot reunir cap Comissió ni el propi Ple del Parlament.
De fet, els qui som alcaldes o regidors, tenim en la figura del Secretari / Secretària municipal, la translació del Lletrat del Parlament. Doncs bé, per entendre el que ha passat aquesta setmana en el Parlament, equival a que un Alcalde doni ordres al Secretari /Secretària de no atendre les peticions d’assessorament dels regidors de l’oposició. Increïble, impensable , inimaginable en una institució democràtica. Bé, en el Parlament ha succeït de la mà de la seva Presidenta.
Que ningú s’estranyi de la presentació d’un recurs davant el Tribunal Constitucional per indefensió i vulneració dels drets dels diputats, per part del Grup Socialista. També se n’ha presentat un per la convocatòria d’un ple extraordinari per tractar i votar la proposta de resolució de Junts pel sí i la CUP, però és que tant greu és un tema com l’altre.

Mai, repeteixo, mai, m’hagués pogut imaginar una ordre com la donada d’impedir el treball dels Lletrats a favor del bon funcionament de la Cambra Catalana i del deure d’assessorar als representants del poble català. Es la primera vegada, i això sol, ja hauria de comportar la petició de dimissió de la presidenta del Parlament. Si és capaç d’actuar així en els seus primers quinze dies, de què no serà capaç, en les properes setmanes ¡¡¡¡





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?