Tuesday, November 03, 2015

 

LA GRAN DESTRUCTORA DE BOSCOS- art. La Rella


LA GRAN DESTRUCTORA DE BOSCOS.
Fa pocs dies vaig demanar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’estudi urgent per iniciar una campanya de TRACTAMENT CONTRA LA PROCESSIONÀRIA, en un ampli territori de l’antic municipi de Salselles ( ara T.M de Borredà) limítrof amb Lluçà, molt afectat per una plaga de l’oruga processionària, la gran destructora de boscos, quan la climatologia li és favorable.
De fet, els territoris afectats son múltiples i en diverses comarques, molt properes a la nostra, d’aquí la necessitat de fer un estudi ampli i rigorós, previ a dur a terme una actuació contundent. L’acció no pot esperar, és urgent i ha de ser d’àmplies dimensions si volem aturar la plaga.
I és que els darrers anys han estat molt benèvols a nivell climàtic, de manera que no han afectat les poblacions d’orugues i l’actual bonança fa que es reprodueixin i tornin a sembrar els arbres de bosses múltiples, fins el punt de matar arbres de considerables dimensions.
Aquesta és una altra de les conseqüències de la falta d’acció política de la Generalitat, més preocupada pel procés sobiranista que no pas pels problemes diaris del territori i la seva gent. També ho és la falta de diner per accions urgents, i la que tractem ara és molt urgent. Es de les que no pot esperar altres temps perquè la plaga s’expandeix a una velocitat brutal.
No hi ha depredadors naturals. Més ben dit n’hi ha pocs per la immensa població que tenim, i només el fred intens les pot aturar, però la climatologia no la dominem i portem uns quants anys sense hiverns rigorosos, de manera que la població creix i creix, fins la situació límit que podem veure en un gran nombre de boscos.
Animo els alcaldes del Lluçanès a fer accions conjuntes per exigir l’actuació de la Generalitat i aconseguir limitar els estralls de la processionària. Ara és un bon moment per actuar i cal fer-ho de seguida.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?